KÉRDÉS:

Nagyon örülök, hogy esélyt kaptam arra, hogy ily módon kérdezzek, illetve tanácsot kérjek. 60 éves nyugdíjas vagyok, már 30 éve pajzsmirigyproblémákkal. Az utóbbi időben a vérnyomásommal lett probléma, kb. 5 éve amikor egy nagy csalódásom volt a gyermekeimmel kapcsolatban, nagyon sokszor mentünk a gyorssegélyhez, mert felugrott a vérnyomásom. Két éve a zentai kórházban egy idegorvoshoz kezdtem járni, mert mind jobban rájöttem, hogy a problémáim idegalapon vannak. Tavaly ősszel kaptam egy fajta gyógyszert, aminek Zoloft a neve, mellette szedem a vérnyomáscsökkentőt, szívritmusszabályzót és idegcsillapítót, amit rendszeresen szedek. Így most megvagyok tűrhetően, a vérnyomásom is normalizálódott a tabletták szedésével. Kérdésem csak annyi lenne, hogy a Zoloft nevű gyógyszert meddig lehet szedni, vagy azt is életem végéig.

Próbáltam egy párszor, hogy felet veszek be, hogy leszokjak róla, de úgy vettem észre, hogy hiányzik. Előre is köszönöm, ha válaszra méltat. Üdvözletem!

 

VÁLASZ:

Kedves kérdező !

Életünk folyamán a testi vagy lelki betegségek nagyon gyakran valamilyen stresszhatás, megoldhatatlannak tűnő külső vagy belső konfliktus, testi-lelki trauma után és hatására alakulnak ki, vagy ezek hatására a már meglévő bajok aktivizálódnak. Nem mindig nyilvánvaló a kapcsolat, vagy sokszor hosszabb időnek kell eltelnie a két esemény között.

Az Ön esetében  vélhetően a szorongásos rohamokkal tetézett vérnyomáskiugrások a szakorvos kolléga adekvát és hathatós segítségével visszaszorultak. Ebben az antidepresszáns Zoloftnak (sertraline) jelentős szerepe lehet. Emellett fontos lehet a bizalomteli terápiás kapcsolat és csak remélni merem: a pszichoterápiás hozzáállás vagy kezelés, az alapprobléma okának, gyökerének feltárásában. A Zoloft biztonságos, kipróbált gyógyszer, nyugodtan szedhető akár hosszú évekig is (természetesen szakorvosi kontroll mellett). Ilyenkor csökkenteni előbb érdemes a szorongáscsökkentőt, az „idegcsillapítót”, mert ahhoz hozzá lehet szokni, attól alakulhat ki függőség.

Üdvözlettel,

Dr: Bezzegh Éva