KÉRDÉS:

A bajom az, hogy a kézfejem csuklótól lefelé zsibbad, s ugyanígy a két lábfejem is, ahogy lépek, nem fájnak, csak zsibbadnak. Úgy érzem magam, mint akin átment az úthenger. Ideges típus vagyok, mindig nehéz férfimunkát végeztem. Sokszor megütöttem magam. Fejemtől a lábamig a karomon át minden el volt törve, s olyankor a másik kezemet használtam.

Nyugtatót szedek, valamint vérnyomásra (20 milligramm Enalapril, Bromazepan 3 mg). Hálás lennék, ha egyszer azt érezném, hogy a kezem és a lábam az enyém, s nem zsibbadnak.

1952-ben születtem, az orvosokat sajnos nem érdekli a problémám, hiába panaszkodom, nem is figyelnek rám. Ez most nekem egy reménysugár, örülök, hogy megláttam a felhívást a Családi Körben. Hálás köszönet előre is a fáradozásáért.

VÁLASZ:

Kedves Kérdező !

Bizony elég nehéz kérédést tett fel, elképzelhető hogy személyesen is gondban lennék ha eljönne vizsgálatra. A felsorolt tünetek és panaszok sokféle betegségre, állapotra utalnak, s nem is biztos, hogy egyféle okkal magyarázhatók. Végül pedig mindig ott marad az „idegalapon”, a lelki ok.

No, de az az első, hogy kizárjuk a szervi betegségek lehetőségét, hogy milyen izületi,  vérkeringési, esetleg a környéki, a végtagok végein működő érző idegek elváltozásai – gyulladásos vagy degeneratív (kopásos, elfajulásos)  eredettel – lehetnek a háttérben.

Mivel ön élt a névtelen kérédésfeltevés lehetőségével, még azt sem tudhatom, férfi-e vagy nő a kedves kérdező, de valahogy a „Piros rózsa” jelige  és a ” nehéz férfimunkát végeztem”  utalásokból van egy sejtésem, hogy talán nő lehet. Nem írja, hogy van-e esetleg valamilyen anyagcserebetegsége, netalán cukorbetegsége, vagy esetleg az apró erekben vérkeringési zavara. Ami a kézfejzsibbadást illeti, felmerül bennem a csuklóba tartó  idegekre ható nyomás az idegcsatorna szűkülete miatt, mint esetleges kiváltó ok. Szerintem, ha  nagyon zavarják ezek a  panaszok, érdemes lenne újra nekifogni panaszkodni a háziorvosának, hátha  lehetne javítani a helyzetén. Esetleg valamilyen vitaminterápiával vagy mozgásos, fizikoterápiás  kezeléssel.

Üdvözlettel,

Dr. Bezzegh Éva