A kilencvenes évek vérzivataros, hiperinflációs éveiben néhány zenekedvelő adai fiatal azon gondolkodott, hogy mivel is lehetne reményt adni, s egy rövid időre ugyan, de elfeledtetni az akkori ifjakkal a mind bonyolultabb „nemzetközi helyzetet”, majd pedig hosszas tanakodás eldöntötte, hogy egy rockfesztivállal rázza fel a csendes észak-bácskai település és környéke életét. Így 1993-ban megszervezték az első AdaFestet. Az első bulira a szervezők legnagyobbrészt a saját barátaikat hívták meg fellépni, a következő évben viszont már az akkori jugoszláv és magyarországi blueszenei színtér legismertebb előadó játszottak a rendezvényen, a későbbiekben pedig évről évre mind ismertebb zenekarok léptek fel Ada és a régió legnagyobb fesztiválján.
Fellépett az évek során a Tankcsapda, az Ossián, a Hobo Blues Band, az Oružjem protivu otmičara, az Atheist Rap, de a szervezők sok helyi zenekarnak is bemutatkozási lehetőséget biztosítottak. Így ment ez egészen 2001-ig, amikor anyagi okok miatt Illés Ferenc és társai belefáradtak a számos itteni fiatal életét meghatározó buli megszervezésébe.
A (kényszer)szünet egészen az idei évig tartott: a régi szervezőgárda úgy döntött, hogy feléleszti a fesztivált, természetesen azzal a céllal, hogy – természetesen a hosszú szünet utáni első buli sikerének függvényében – a következő években is megrendezze a fesztivált.
Az idei egyelőre csak minifesztivált november 25-én, szombaton este nyolc órától, az adai Vadvirág Művelődési Egyesület székházában rendezik meg olyan előadók fellépésével, mint az adai Vadnay Zoltán, a magyarországi Pató Pál Project, az adai és szabadkai tagokból álló Big Man & Blues Syndicate, a moholi Gromilla és a temerini Chameleon. A házigazda Baraparty zenekar pedig ezen az estén Fehér Nórával, a budapesti Kormorán énekesnőjével lép közönség elé.

Nyitóképünkön: Egy kedves emlékkép a régi AdaFestekről…