„Nem változik Zentán a távfűtés ára” – közölte Győri István alpolgármester, aki arra kéri a fogyasztókat, rendezzék a tartozásaikat, hogy ne kerüljön sor a kényszermegfizettetésre. A sajtótájékoztatón – amelyen még jelen volt Novák László, az Elgas Közvállalat igazgatója – az alpolgármester elmondta, hogy a Srbijagas és a Villanygazdaság irányába is sikerült kifizetniük az adósságot, azonban a Srbijagasnak volt még egy feltétele.

„A gázszolgáltató 90 millió dináros bankgaranciát vagy előrefizetést kért, de egyiket sem tudtuk megoldani. Vladimir Galić, tartományi településrendezési és környezetvédelmi titkár hathatós közbenjárásának köszönhetően, aki Dušan Bajatovićtyal, a Srbijagas igazgatójával is tárgyalt, sikerült elintéznünk, hogy a Srbijagas a garancia vagy az előrefizetés nélkül is aláírta a szerződést” – mondta Győri, aki hozzátette, tavaly ilyenkor mintegy 32 százalékos veszteség volt az Elgas mérlege. Ez most jelenleg csak 19 százalék, s ezért köszönetet mond a cég dolgozóinak, és az új igazgatónak, Novák Lászlónak.

„Ennek ellenére, most is azzal a kéréssel fordulok a fogyasztókhoz, hogy fizessék rendszeresen a számlákat. Tudja, nem nehéz minden számlát kifizetni, de vegyék figyelembe, ha az Elgas nem kapja meg az elvégzett szolgáltatásáért a pénzt, akkor a cég nem tudja kifizetni a gázt a Srbijagasnak, és akkor megint olyan problémákkal szembesülünk majd, mint tavaly, ezt pedig jó lenne elkerülni” – nyilatkozta Győri.

Novák László, a közvállalat igazgatója elmondta, a zentai távfűtés két részből – a hővezetékből és a kazánházból – áll. Az előbbi esetében a karbantartás egész nyáron zajlott, a gőzkazánt pedig továbbra is a csődben levő cukorgyártól bérlik.

„Mivel a cukorgyárban nem volt áram, ezért a nyár folyamán a rendszerben nem volt víz, így az összes hibát a nyári hónapok alatt nem tudtuk elhárítani. Amikor a cukorgyárban visszakapcsolták az áramot, akkor elindítottuk a pumpákat. A rendszer október 15-én üzemkész állapotban volt, azonban a jó idő miatt csak pár nappal később indult el a távfűtés” – mondta Novák.

A nyár folyamán az első közbeszerzés sikertelen volt, s a tervek szerint – a műszaki tervek elkészülte után – december elején írják ki a második közbeszerzést, amely egy gáz-, valamint egy biomassza kazánra vonatkozik. Győri szerint december végéig kiderül, mely cég nyerte meg a közbeszerzést.

Újságírói kérdésre, mely szerint nem lenne-e könnyebb a zentaiaknak is 12 hónapra szétosztani a fűtésszámlát, mint ahogy más szerbiai városokban is történik, Győri azt felelte, hogy jelen pillanatban ezen a fizetési módon most nem tudnak változtatni.

„Azok a fogyasztók, akik nem bírják kifizetni a teljes összeget, nyugodtan forduljanak az Elgashoz, s közös megegyezéssel megoldható, hogy részletekben fizessék ki a tartozásukat” – mondta Győri.

„Indokolt esetekben, ha a fogyasztó kéri, akkor készíthetünk egy befizetési ütemtervet, s ha azt sikerül betartani, akkor mindkét fél elégedett lehet. Ahhoz, hogy a megfizettetést a jelenlegi hat hónaposról egész évesre szeretnénk növelni, a teljes számlázási rendszert át kell alakítanunk” – nyilatkozta Novák.