A Hágai Nemzetközi Törvényszék bírói tanácsa megállapította, hogy Ratko Mladić bűnös a srebrenicai népirtás ügyében, valamint a lakosság elüldözése, kiirtása, gyilkosságok, a lakosság deportálása, kényszerű lakosságcsere, a lakossággal szemben alkalmazott terror, civilek elleni jogellenes támadások és túszszedés ügyében, amiért a bíróság életfogytiglani börtönbüntetésre ítéli.

Szerdán hirdet ítéletet a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Hágai Nemzetközi Törvényszék Ratko Mladić ügyében: a boszniai Szerb Köztársaság hadseregének egykori parancsnokát háborús bűnök elkövetésével, többek között a srebrenicai mészárlásban játszott vezető szereppel vádolta az ügyészség. A nörnbergi per óta ez az egyik legnagyobb, nemzetközi érdeklődést kiváltó ítélethirdetés. A korábbi találgatások ellenére a vádlott jelen van a tárgyalóteremben, ahol délelőtt tíz órakor megkezdődött az ítélethirdetés.

A Mladić elleni 11 pontos vádiratban kétrendbeli népirtás, valamint háborús és emberiesség elleni bűncselekmények (gyilkosság, deportálás, kényszerkitelepítés, üldözés, túszejtés) szerepelnek. A bűncselekményeket az 1992-1995-ös, százezer halottat követelő boszniai háború idején követték el. A legsúlyosabb vádpont szerint Ratko Mladić részt vett a srebrenicai népirtásban, amelyben a boszniai szerb erők mintegy nyolcezer bosnyák férfit és fiút gyilkoltak meg 1995 júliusában. Vádolta őt az ügyészség azzal is, hogy részt vett abban az etnikai tisztogatásban, amelynek célja az volt, hogy a boszniai szerbek által lakott (illetve elfoglalt) területeket „megtisztítsák“ a bosnyák és horvát lakosságtól.

Az ügyészség életfogytig tartó börtönbüntetés kiszabását kérte, a védelem álláspontja szerint a vádlottat szabadon kell bocsátani.

Mladić az ítélethirdetés előtt ártatlannak vallotta magát és azt mondta, hogy „a lelkét nem vehetik el“. „Tudom, hogy ártatlan vagyok. Azt tehetnek velem, amit akarnak, de a lelkemet nem vehetik el“ – idézi a Večernje novosti Mladić szavait családjára hivatkozva, akik tegnap látogatták meg a börtönben.

Az N1 Hágában tartózkodó riporterei jelentették, hogy másfél órával az ítélethirdetés kezdete előtt a bíróság épülete előtt incidens történt, amikor egy ismeretlen férfi szerb zászlóval a kezében jelent meg ott, ahol már számos boszniai egyesület tagja tartózkodik, akik követik a tárgyalóterem történéseit. Bakira Hasečić, a Nő – A Háború Áldozata egyesület elnöke reagált, aki megpróbálta elvenni a zászlót. A közelben tartózkodó rendőrök beavatkoztak és lecsillapították az indulatokat. „Menj innen, ne provokálj“ – mondta Hasečić a férfinak.

A tárgyalóterembe lépve a vádlott keresztet vetett, majd az újságírók felé tartotta felemelt hüvelyjujját egy mosoly kíséretében.

A bírói tanács az ítélethirdetés kezdetén megállapította: történtek emberiség elleni bűncselekmények és a bosnyákok ellen irányuló tömeges kivégzések, illetve tapasztalható volt  embertelen bánásmód is. Emellett a tanács meglátása szerint a vádlott nem igazán tanúsított humánus magatartást

A bírói tanács konstatálta, hogy több községben voltak deportációk és erőszakos kitelepítések. Ilyen esetek történtek Banjaluka, Bijeljina, Foča, Ilidža, Novi Grad, Pale, Prijedor, Rogatica, Sanski Most, Sokolac és Vlasenica községben.

A bírói tanács konstatálta, hogy a fogolytáborokban nem volt elegednő étel és víz, hogy rosszak voltak a higiénés körülmények, hogy a foglyokat bántalmazták, esetenként fémboxerekkel ütlegelték, arra kényszerítették őket, hogy egymást erőszakolják meg és kényszerítették őket, hogy más szexuális cselekedeteket végezzenek. A tanács megállapította, hogy sok muszlim nőt erőszakoltak meg, akik közül egyesek alig töltötték be 12. életévüket.

Srebrenica kapcsán a bírói tanács megállapította, hogy a szerb erők, elsősorban a boszniai Szerb Köztársaság Hadserege több ezer férfit (akik között kisfiúk is voltak) gyilkoltak meg, mindössze néhány nap leforgása alatt, 1995. július 12-e és 17-e között. Kravicában mintegy ezer, a Branjevo katonai gazdasági telepen 1000-1200 ember lelte halálát. A bírói tanács hozzátette, hogy abban az évben, az ősz folyamán a szerb erők megpróbálták elleplezni a gyilkosságokat, kihantolták a holttesteket, melyeket később távolabbi községekben, többek között Bratunacban temettek el.

A bírói tanács megállapította, hogy Srebrenica területén elkövették a népirtás bűntettét, voltak üldöztetések és emberiesség elleni erőszakos áttelepítések. Néhány eset kapcsán megállapították, hogy az lakosságirtás volt.

A vádlott nevetve rázta meg a fejét, amikor a bírói tanács értékelésében elhangzott: nyilvánvaló volt az a szándék, hogy Srebrenicát kiürítsék és hogy szerb területté tegyék.

„A boszniai Szerb Köztársaság Hadserege elfogadta a tervet, amelynek értelmében a srebrenicai enklávét fel kell számolni, területét pedig a szerb területekbe olvastani, a muszlim lakosság erőszakos eltávolításával. Olyan utasítást adtak, hogy olyan helyzetet kell teremteni, amely a lakosság bármilyen túlélésének még a reményét is ellehetetleníti” – olvasta fel a bírói tanács elnöklője.

A vádlott az ítélethirdetés ezen pontján szünetet kért, hogy a mosdóba mehessen. A bírói tanács ötperces szünetet rendelt el, amely azonban, igencsak elhúzódott.

A szünetet követően Mladić védői közölték, hogy a szünet ideje alatt a vádlottnak három alkalommal mérték meg a vérnyomását, amely igen magas volt, ezért követelték, hogy a bírói tanács szakítsa félbe az ülést, vagy legalábbis hagyjon fel a megállapítások felolvasásával és azonnal térjen az ítélethirdetésre, mert a magas vérnyomás veszélyezteti a vádlott egészségét. Az elnöklő bíró azt mondta: a bírói tanács úgy értesült az orvosi csapattól, hogy a vádlott állapota nem indokolja a megállapítások felolvasásának felfüggesztését, mert a helyzet nem olyan komoly, mint ahogyan azt a védők állítják.

Ezt követően Mladić felállt, kiabálni kezdett, hogy ő most izgatott, s hogy ami elhangzik, az hazugság, és tiltakozott, amiért a bírói tanács nem tett eleget védői kérésének.
„Én izgatott vagyok, és mindez, amit itt ti mondtatok, tiszta hazugság. Szégyelljétek magatokat, minden, amit mondtatok, hazugság. (…) Ők Ázsiában és Afrikában harcolnak… (…) Hazudtok, b***m az anyátokat” – kiabálta a vádlott.

Ezután Mladićot egy másik helyiségbe vezették, ahol van egy heverő és ahol követheti az ítélethirdetést, s ahol egy orvos és egy ápolónő van mellette folyamatosan.