November végén tartják meg az I. Kárpátaljai Magyar Irodalmi Napokat Beregszászon és Ungváron, illetve más kárpátaljai magyar településeken a Kovács Vilmos Irodalmi Társaság szervezésében. A rendezvény társszervezője a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Hallgatói Önkormányzata. November 29-én és 30-án a Kárpát-medence legfontosabb irodalmi műhelyeinek képviselői gyűlnek össze az anyaországból, Erdélyből, Felvidékről és Kárpátaljáról.

 

Az I. Kárpátaljai Magyar Irodalmi Napok megnyitóját november 29-én délután a beregszászi Európa–Magyar Házban tartják, s kiváló alkalom lesz ez a III. Internetes versmondó verseny eredményhirdetésére is. A meghívott vendégek ezután a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola átriumában mutatkoznak be a helyi közönség előtt.
A szűkebb körben folytatódó műhelymunkák több témát is érintenek, így szó lesz a versírás alapjairól és az irodalmárok bizarr szokásairól is.
A rendezvény második napján, november 30-án reggel a vendégek Ungváron mutatkoznak be az Ungvári Nemzeti Egyetemen, ahol vers- és prózaszemináriumot is tartanak. Az írók több oktatási intézményt is felkeresnek, író-olvasó találkozót tartanak például a beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnáziumban, a beregszászi 4. számú Kossuth Lajos Középiskolában, és a 7. számú általános iskolában, valamint a Nagyberegi Református Líceumban.
Farkas Wellmann Endre és Marcsák Gergely irodalmi pódiumműsorának címe: A római disznó monológja. Az előadást Beregszászban, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színházban mutatják be november 30-án délután hat órakor.
Az I. Kárpátaljai Magyar Irodalmi Napok támogatója a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.