A szerbiai belügyminisztérium legújabb akciójában 93 személyt tartóztattak le, közöttük van a pancsovai Azotara több vezetője, a Szerbiai Villanygazdaság dolgozói, rendőrségi tisztségviselők és mások, tudatja a B92.net.

Több elkülönített akció folyamán, amelyek célja a korrupció és a bűnözés megfékezése, Szerbiában összesen 93 személy kezén kattant a bilincs Belgrád, Újvidék, Szabadka, Pancsova, Nagykikinda, Jagodina, Zaječar, Kraljevo, Kruševac, Niš, Leskovac  és Vranje területén.

Pancsován a rendőrség letartóztatta M. Đ.-t, a HIP Azotara egyik felelősét, P. Đ.-t, a cég egykori felelős vezetőjét, valamint N. P.-t, ugyancsak az Azotara egykori vezető tisztségviselőjét. Velük szemben alapos a gyanú, hogy visszaéltek hivatali tisztségükkel és ezt társulásban követték el. A rendőrség közleménye szerint ezek az emberek 2015 folyamán, hatáskörüket túllépve és a műszaki előkészítéssel foglalkozó szolgálat javaslata ellenére elfogadta a péterváradi K. M. Mont vállalat ajánlatát és műszakilag elfogadhatatlan csöveket vásároltak, ami miatt később a csövek megrepedtek. Az Azotara vállalatnak okozott kár értéke 180 621 287 dinár.

Szabadkán a Company SU Azotara Kft. felelős vezetőit tartóztatták le: P. M. és J. Ć. a gyanú szerint hivatali visszaélést követett el és eközben jogtalan vagyont szerzett 993 823 euró értékben, amivel az újvidéki Grain International vállalatot károsították meg.

A rendőrségi akcióban letartóztatásba került a niši Elektrodistribucija egyik jelenlegi és egyik egykori dolgozója, aki a Szerbiai Villanygazdaságot és az Elektrodistribuciját mintegy kétmillió dinárral károsították meg. A villanygazdaság közlése szerint a gyanúsítottak egyes fogyasztók valós fogyasztásának számláit csökkentették, illetve rejtegették a jogtalan áramhasználatra vonatkozó anyagokat.

Szabadkán letartóztatásba került M.V., az Agro Technology Kft. felelős vezetője, akit azzal gyanúsítanak, hogy adót csalt. A rendőrség közleménye szerint M.V. egy másik személlyel együttműködve 2015 augusztusától 2017 áprilisáig illegális termelést szerveztek meg annak érdekében, hogy elkerüljék a jövedéki adó befizetésének kötelezettségét, illetve az alkoholos italok forgalmazására kirótt adókat. A gyanú szerint több gazdasági szereplő közreműködésével az alkoholos italokat nagy- és kiskereskedelmi üzletekbe szállították, illetve nem hiteles dokumentumokat, valamint fiktív számlákat használtak. A nevezett személy így 87 703 129 dinár jövedéki adó, illetve 50 953 954 dinár különadó megfizetését mulasztotta el. A rendőrségi közlemény szerint M.V.-t azzal is gyanúsítják, hogy miután felhagyott az alkoholos italok illegális előállításával, az Agro Technology Kft.  Prištinába való bejegyzésekor a pénzügyminisztériumnak nem adta vissza a felhasználatlan zárjegyeket, amelyeket birtokolt, így elkerülte 189 424 012 dinár befizetési kötelezettségét, a szerb költségvetést pedig mintegy 2 780 349 euróval károsította meg.

Leskovacon D.B. került letartóztatásba, az adóhivatal kirendeltségének felügyelője, akit azzal gyanúsítanak, hogy kenőpénzt fogadott el. Letartóztatták Lj. M.-et is, aki korrumpálta őt egy görögországi nyaralással.

A letartóztatottak között van hat rendőrségi tisztségviselő is, akik között ott találjuk a bácsi és a magyarkanizsai rendőrségi vezetőket is.

A kábítószercsempészet elleni küzdelem jegyében összesen a rendőrök 56 személyt tartóztattak le, és lefoglaltak 3.3 kilogramm marihuánát, 170 gramm heroint, 53 gramm kokaint, 280 gramm amfetamint, illetve 17 szem ecstasyt. A rendőrség elkobozott 510 gramm tömegnövelő anyagot, valamint nyolc digitális mérleget is. A hatóságok elkoboztak öt pisztolyt, egy automata puskát és két vadászpuskát, 1 582 darab lőszert, egy robbanóeszközt mintegy 60 grammnyi plasztik robbanóanyaggal és egy páncéltörő puskagránátot. A rendőrség a gyanúsítottaktól elkobozott nyolc járművet, egy motort, 16 mobiltelefont, számítógépes eszközöket, illetve egy szerszámostáskát, amely autók feltöréséhez szükséges szerszámokat tartalmazott.