Egy nemrég elvégzett kutatásból az derült ki, hogy a 40 évnél idősebbek jobb teljesítményt érnek el, ha egy héten csak három napot dolgoznak. A Melbourne Institute Working Papers munkatársai 3000 férfit és 3500 nőt vizsgáltak, s azt az eredményt kapták, hogy a 40 évnél idősebbek, ha csak 25 órát dolgoztak, akkor jobb eredményeket értek el. Amikor a vizsgált személyek hetente több, mint 25 órán át végezték a munkájukat, a teljesítményük a fáradtság és a stressz miatt visszaesett.

Az intellektuális ösztönzés foka függhet a munkaidő hosszától. A munka egy kétélű kard ebben az esetben, ugyanis ösztönözheti az agy működését, azonban a hosszú munkaidő miatt fáradtság és stressz is kialakulhat, ezek pedig negatív hatással lehetnek a kognitív funkciókra.

A kutatást végző professzorok egyike szerint a heti 40 órás munkahét a kognitív funkcionalitást vizsgálva még mindig jobb, mint a túlórákkal megnövelt idő, azonban nem járul hozzá a teljesítmény növeléséhez.

A kutatás arra is kitér, hogy az eredmények minden bizonnyal országonként különböznének, s az évi szabadságok hossza is jelentős tényező lehet.

Fotó: Pixabay