A VM4K nevet kapta az a kutatóközpont, amely Szabadkán a Makszim Gorkij utca 6/a szám alatt nyílt meg és amelyet Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke adott át rendeltetésének. A mozaikszó egyébként a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ elnevezést takarja és a magyar kormány 400 millió forinttal, több mint 1,3 millió euróval támogatta.

Az ünnepélyes megnyitón Balog Zoltán az egységes kárpát-medencei magyar felsőoktatási térről beszélt, az alkalomhoz híven, Hajnal Jenő köszönetet mondott a beruházásért, Pásztor István pedig elsősorban a Vajdasági Magyar Doktoranduszok és Kutatók Szervezetét bírálta és támadta.

Balog Zoltán elmondta, a korszellem az egyéniségre épít, annak kreativitását, az önmegvalósítást hangsúlyozza, amely ugyan fontos, mint ahogy a csapatszellem is az, de szerinte a teljes élethez a közösségre van szükség, „a mi nagyobb közösségünk a nemzeti közösség, amely összefogja azok közösségét, akik magyarul beszélnek, álmodnak és legalább életük egy részét magyar közösségben élik”.

A magyar kormány egységes magyar felsőoktatási teret épít, célkitűzése újralapítani, megerősíteni és újraépíteni a közösségeket, kutató és együtt tanuló közösségeket is, ennek része a szabadkai beruházás is, amelyet majd újabbak követnek.

Érdekes adatok is elhangzottak: Magyarországon 280 ezren tanulnak egyetemen, ebből 30 ezer külföldi hallgató, ugyanakkor valamivel 20 ezer felett van a Magyarországon kívül magyarul tanulók létszáma.

Hajnal Jenő köszönetet mondott a magyar kormánynak a támogatásért, ugyanakkor bejelentette, az újonnan átadott felsőoktatási központ épületében 2017 őszétől az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kara, a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolával egyeztetve, mechatronikai mesterképzést, a szegedi Juhász Gyula Pedagógusképző Kara pedig gyógypedagógus és inkluzív, fejlesztő szakpedagógia szakirányú továbbképzést indít. Emellett megbeszéléseket folytattak a fejlesztő gyógypedagógiai konduktorképzésről és a pszichológiai, mentálhigiénés továbbképzésről, valamint gazdálkodási és menedzsment posztgraduális képzésekről is.

Pásztor István beszédében közölte: a képzőközpont átadásával az elvi megfontolások mentén kialakult elméleti vitákat lezártnak tekinti.

Elmondta, 2004-ben szakmai kerekasztal-beszélgetésen merült fel először a szabadkai székhelyű magyar vagy részben magyar nyelvű felsőoktatás ötlete, ahol az ún. Szabadkai Magyar Egyetem tervét körvonalazták. Majd 2013-ban az akkori Magyar Nemzeti Tanács által szervezett zárt és szűk körű tanácskozás keretében végigtárgyalt hatástanulmány címében már az állt, hogy szabadkai székhelyű magyar nyelven (is) oktató állami alapítású egyetem – mondta Pásztor, sérelmezve, hogy erre az összejövetelre ő nem kapott meghívást.

Pásztor István ezt az ünnepi pillanatot arra használta fel, hogy élesen kritizálja a Vajdasági Magyar Doktoranduszok és Kutatók Szervezetét, akik nem értettek egyet ezzel az elképzeléssel, főleg pedig azzal, ahogyan a pártpolitika az akadémiai réteg véleményét figyelmen kívül hagyja. A pártelnök idézett a Szabadkai Egyetem és/vagy kihelyezett anyaországi tagozatok címmel tavaly novemberben a Szabad Magyar Szó felületén megjelent riportból is, amelyben Csányi Erzsébet ezt nyilatkozta: „a pártpolitika feladata pedig az, hogy megbecsülje a társadalomnak ezt a vékony, de legértékesebb rétegét, annak véleményét”.

Szerinte, ha a társadalomnak van legértékesebb rétege, ez feltételezné, hogy van legértéktelenebb rétege is, ami az emberekről való lemondást, a leszakadás tudomásulvételét jelentené. A Vajdasági Magyar Doktoranduszok és Kutatók Szervezetének is üzent: Az, hogy a doktoranduszok tevékenysége kiemelten fontos minden közösségben és nemzet számára, nem lehet kétséges, érvényesülésük is fontos, de nem lehet érv a magyar nyelvű felsőoktatás létrehozásában.

Szabadkai Egyetem és/vagy kihelyezett anyaországi tagozatok

Egy olyan egyetemi központ életre hívásáról számolt be Balog Zoltán, magyarországi emberi erőforrások minisztere és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, amelynek keretében a Szegedi Tudományegyetem kihelyezett tagozatai működnének Szabadkán, saját tanárállományukkal. Ugyanakkor Pásztor azt is közölte, nem támogatják a Szabadkai Magyar Egyetem létrehozását.