76 évvel ezelőtt, 1941. november 18-án tizenöt szabadkai fiatalt akasztottak fel a fasiszták. A rögtönítélő bíróság tizennégy fiút és egy lányt ítélt halálra, akiket azonnal ki is végeztek. Az ő emléküket őrzi az Akasztottak balladája, a szabadkai bíróság előtti parkban.

A pénteken megtartott megemlékezésen Nikola Ivošević, a Népfelszabadító Háború Harcosainak Szövetsége (SUBNOR) titkára azt mondta: „Tudjuk, hogy ez a tizenöt fiatal nem volt a Jugoszláv Kommunista Párt tagja, de bizonyíthatóan antifasiszták voltak. Emelt fővel, és békésen mentek vesztőhelyükre. Így mutatták meg bátorságukat és hazaszeretetüket. Emléküket őriznünk kell, hiszen ők gyermekeink számára is példát mutatnak, hogy a hazáért még az életet is érdemes feláldozni”- mondta Ivošević.

Az önkormányzat nevében a kegyelet virágait Etela Jerinkić, a polgármester segédje helyezte el, aki hangsúlyozta: „Az ilyen eseményekre emlékeznünk kell. Fiatalok az életükkel fizettek, csak azért, mert másként gondolkodtak. Ezért fontos, hogy diákjaink tudják, mi zajlott városunkban, hogy ilyen dolgok többé ne történhessenek” – mondta Jerinkić.

Az Akasztottak balladája emlékműnél az észak-bácskai körzet vezetője, a Zsidó Hitközség képviselője, a Központ III. helyi közösség tagjai, a szabadkai kommunisták és a Tito Központ képviselői koszorúztak, valamint a Politechnikai Iskola, és az Ivan Goran Kovačić Általános Iskola diákjai is elhelyezték a kegyelet virágait.

Ezt követően a szabadkai zsidó temetőben is megemlékeztek a második világháború szabadkai áldozatairól.

fotó: subotica.com