Markológép által lerombolt kapu látványa zaklatja fel a napokban azokat a belgrádiakat, akik a Dedinje városrész környékén laknak – írja a boszniai Oslobođenje portál.

Díszőrség Tito sírjánál

Azokat, akik mostanában zarándokolnak a Jugoszláv Történelmi Múzeumhoz, építkezési terület, munkások és a Jugoszlávia örökös elnökének nyugvóhelyéhez vezető lerombolt bejárat látványa fogadja.

A Virágház bejáratának felújítási munkálatait hétfőn kezdték el, de a projektum részletei még nem ismertek. Nem egészen egy évvel ezelőtt Rasim Ljajić idegenforgalmi, kereskedelmi és távközlési miniszter egyebek közt a Virágház renoválását is beharangozta, de az utóbbi hónapokban erről semmit sem lehetett hallani, mint ahogyan arról sem, hogy a felújítás egészen pontosan mit foglal majd magába. A Jugoszláv Történelmi Múzeum illetékesei csütörtökön a Blic napilap megkeresésére annyit nyilatkoztak, hogy a felújítás még csak most kezdődött, részletesebb információt mára ígértek a szerkesztőségnek.

Tito és Jovanka Broz

A Virágházat 1980 és 2012 között több mint 17 millió látogató kereste fel. Tito marsall halála évfordulóján és születésnapján, május 4-én és 25-én pedig mintegy kétezer megemlékező szokott összejönni. A látogatók száma az elmúlt években megközelítette a 20 milliót, amennyi lakosa volt a Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaságnak. Ez alapján tehát elmondható, hogy minden jugoszláv lerótta kegyeletét az emlékhelyen.

Jovankát férje mellé temették. Sírja ugyanolyan márványból készült, mint Titóé és az arany felirat is hasonló.

A Virágház névre keresztelt téli kertet  1975-ben építették Josip Broz Tito kérésére. Mivel abban Tito sok időt töltött el, az volt a kívánsága, hogy halála után ott helyezzék örök nyugalomra. 2013-ban özvegyét, Jovankát is ide temették.

Josip Broz Tito 1980. május 4-én hunyt el. Temetése a részt vevő politikusok és külföldi delegációk száma alapján a világ addigi legnagyobb szabású gyászszertartása volt: 127 ország 209 delegációja jelent meg. A temetésen 4 király, 31 államelnök, 22 miniszterelnök, 47 külügyminiszter és számos ismert személyiség vett részt.