Az Egészségügyi Világszervezet kezdeményezésére november harmadik csütörtökét nemzetközi szinten füstmentes nappá nyilvánította.
1971-ben Massachusetts állam kormányzója, Arthur P. Mullaney arra kérte a lakosságot, hogy egy napig ne dohányozzanak, és a pénzből, amit aznap dohányárura költöttek volna, egy helyi középiskolát támogassanak.

Az ötlet alapján 1976. november 18-án már az Amerikai Rákellenes Társaság tűzte zászlajára a célt; egymillió embert sikerült rávenniük, hogy egy napig ne gyújtsanak rá. 1977-ben már minden állam csatlakozott a mozgalomhoz, ami ekkor kapta az egységes „Smokeout Day” elnevezést.

Drasztikus intézkedés New Yorkban

Idén augusztusban drasztikus intézkedést hoztak a dohányzás visszaszorítására New Yorkban, egy doboz cigarettát nem adhatnak el 13 dollárnál kevesebbért a kereskedők a városvezetés dohányzás visszaszorítását célzó rendelete értelmében.

Az intézkedéscsomag részeként felére csökkentik az elárusítóhelyek számát, és számos más módon is megnehezítik a dohányosok dolgát. A rendeletekkel úgymond életeket akarnak menteni, mert becslések szerint évente 12 ezer New York-i hal meg idő előtt a dohányzás miatt.

A háromnál több lakásból álló társasházakban a lakók megegyezése szükséges ahhoz, hogy bárki cigarettázhasson a saját lakásában – a közös területeken már korábban is tilos volt rágyújtani. További intézkedésként 10 százalékos különadót vetettek ki a hagyományos cigarettán kívüli dohányárukra, az ebből várt évi egymillió dollár többletbevételt a lakhatási problémák megoldására szánják.

Több mint egymilliárd ember dohányzik a Földön

Az Egészségügyi Világszervezet által nyilvántartott adatok szerint a dohányzás több embert öl meg, mint az alkohol, a különböző balesetek, a kokain és az AIDS együttvéve. Több mint egymilliárd ember dohányzik a Földön, amelyből Magyarország teljes lakosságának a 22 százaléka, a felnőtt férfiak 25 százaléka, míg a felnőtt nők 16 százaléka cigarettázik.

A dohányzás több mint 5 millió ember halálát okozza évente, 2030-ig pedig 8 millióra növekedhet a dohányzás miatt elhunytak száma. A passzív dohányzás következtében további 600 ezer ember veszti életét.

(hirado.hu)