Szerbia készen áll öt uniós csatlakozási tárgyalási fejezet megnyitására jelentette ki Ana Brnabić kormányfő, aki szerint decemberben három vagy négy fejezetet nyitnak meg – közli hírügynökségi forrásokra hivatkozva a Vajdaság Ma hírportál.

„Nem szeretnénk ragaszkodni a számokhoz, inkább a reformok végrehajtására összpontosítunk, és hogy hova tartunk, mint társadalom‟, jelentette ki Brnabić Brüsszelben.

Az Európai Unió és Szerbia közötti Stabilizációs és Társulási Tanács ülésén a szerb kormányfő kiemelte, hogy Szerbia legfontosabb stratégiai célja az eurointegráció. Brnabić emlékeztetett arra, hogy Szerbia és az Európai Unió közötti partneri kapcsolat a gazdaság tekintetében a legjobb, hiszen 2000 óta az unió 9 milliárd euróval támogatta Szerbiát.

A kormányfő elmondta: Szerbia folytatja a reformok végrehajtását, az előző kormány a gazdasági reformokra fókuszált, amelyek végrehajtása eredményeket hozott és hoz a mai napig is, most pedig az országnak a jogállamiság és a közigazgatás reformjára kell a legnagyobb hangsúlyt fektetnie.

„A reformok, amelyeket végrehajtunk mindenekelőtt a szerbiai polgárok, vállalkozók és beruházók számára fontosak. Azt szeretnénk, ha stabil lenne a makrogazdaságunk, s ha az állam pénzügyileg konszolidált és stabil lenne, s ha a közigazgatás működése hatékony és átlátható lenne, hogy az adminisztrációnk ne egy labirintusra emlékeztessen, amellyel mentséget keresünk a korrupcióra. Hatékony igazságszolgáltatást szeretnénk. Ezt mind saját magunk miatt szeretnénk elérni. Természetesen, ha mindez a gyakorlatban is megvalósul, akkor készen állunk az európai uniós tagságra is‟, hangoztatta a kormányfő.