Bethlen Gábor erdélyi fejedelem születésének napja, november 15-e, a magyar szórvány napja is egyben. 2015-ben döntött erről a magyar Országgyűlés a Kárpát-medencei Képviselők Fóruma javaslatára. A Magyar Nemzeti Tanács immár másodízben szervez a VMMSZ-szel közös kerekasztalt és ünnepi műsort a szórványközösségek ünnepe alkalmából.

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban kedden felléptek a hosszú idő után újból megszervezett Dél-bánsági Tábor táncosai, így Udvarszállás, Székelykeve, Torontálvásárhely és Hertelendyfalva fiataljai, továbbá a Doroszlói hagyományőrző néptáncegyüttes és a Gombosi Szent László kórus. Képgalériánkban az ünnepi műsor legszebb pillanatait örökítjük meg.

Az ünnepségen köszöntőt mondott mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, a műsort kerekasztal-beszélgetés követte, amelynek témája a szórványközösségek megtartására és megerősítésére irányuló stratégiák, cselekvési tervek voltak. Bevezető előadást tartott dr. Bodó Barna, neves erdélyi szórványkutató, majd a kerekasztal további részvevői: Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, Nyilas Leonov Anita, a Tanács alelnöke, dr. Szőke Anna néprajz- és szórványkutató, óvodapedagógus, Bodzsoni István, a Pannon Rádió és Televízió igazgatója, Talpai Sándor, a Kisoroszi Szórványközpont vezetője, valamint a Petőfi Sándor Program vajdasági ösztöndíjasai képviseletében Cs. Tóth Gabriella és Varga Anett vallottak a szórványközösségekért tett munkájukról és a jövőbeli terveikről. A beszélgetést Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke vezette.

(Fotók: Basity Gréta)