A budapesti Sport11 Sport, Szabadidő és Rendezvényközpontban zajlott le szerdán,  november 15-én a Szerencsejáték Zrt. által támogatott Vita Salva Alapítvány meghirdette „Adj egy ötöst!”-pályázat díjátadó ünnepsége. A pályázat célja, a fogyatékkal élők és az ép emberek világának közelebb hozása, egymás megismerése kreatív és hasznos projektumok, közös rendezvények formájában valósult meg.

Az ötven felsős és középiskolai diákcsapat között volt a  Bajai SZC Türr István Gazdasági Szakgimnáziumának csapata is. Az informatika szak 10A osztályának tizenöt diákja a fogyatékkal élőkkel való interaktív (a tanulók pl. kipróbálták azokat a szituációkat, amelyekkel a fogyatékkal élőknek nap mint nap szembesülnek) összejövetelek, találkozások, kiállítások mellett saját projekttel  állt elő. Ún. akadálymentes honlapot készítettek a vak internethasználók számára. A bírálóbizottság  munkájukat  „kimagasló eredmény”-ként értékelte, így a négyszázezer forintos fődíjakat kiérdemlő tíz nyertes közé kerültek. A jutalomösszeget kirándulásra fordíthatják.

A díjátadó gálaműsor kísérőrendezvényei ugyancsak interaktív foglalkozások voltak. A diákok együtt sportoltak és tanultak a fogyatékkal élőkkel, pl. jelbeszéd-tanfolyamon vettek részt.

A díjat a teljes csapat jelenlétében Gugánné Tiszttartó Ágnes tanárnő, a projekt vezetője és  Égi Csenge csapattag vette át.

A projektnek három vajdasági résztvevője volt. E sorok írója (Zámbó Illés, Bácskertes) mellett Ispánovics Csapó Márton és Nagy György bezdáni tanulók, akik Baján, a jelzett iskolában rendszergazdának tanulnak.

A pályázat és a csapat profilja megtekinthető az iskola honlapján.

Vendégszerzőnk: Zámbó Illés