A Szerbiai Postai Dolgozók Önálló Szakszervezetének főbizottsága arról tájékoztatott, hogy november 21-én sztrájkba lépnek, ha addig nem teljesítik feltételeiket – közölte a Vajdaság Ma hírportál.

A szakszervezet, valamint a Szerbiai Posta Szolidaritás (Solidarnost) nevű szakszervezetének tagjai azt követelik, hogy növeljék meg fizetésüket akkora összeggel, amekkorával az elmúlt három évben csökkentették a béreket, továbbá, hogy a vállalat nyereségéből fizessék ki béreiket.

A követelések között szerepel többek között a Szerbiai Posta igazgatójának, Mira Petrovićnak a leváltása is, s az új igazgató megválasztása a már lefolytatott pályázat alapján, továbbá a felügyelőbizottság elnökének és tagjainak a felmentését is követelik, valamint a dolgozókat és a szakszervezeti aktivistákat ért nyomásgyakorlás és fenyegetés felelőseinek megállapítását.

A szerbiai postákon a sztrájk ideje alatt a sztrájk idejére vonatkozó minimális munkafolyamatról szóló rendelettel összhangban dolgoznak. A postai dolgozók már több mint két hete tiltakoznak a belgrádi és az újvidéki elosztóközpont előtt, ami miatt lassabban érnek célba a küldemények, vasárnap pedig a fővárosban tartottak tüntetést, s bejelentették, hogy nem állnak el követelésüktől, hogy javítsanak anyagi és szociális helyzetüknek.

Ana Brnabić kormányfő október 10-én tárgyalt a Szerbiai Posta reprezentatív szakszervezeteinek képviselővel és Mira Petrović megbízott igazgatóval, amikor is megállapodtak a vállalat nyereségéből történő bérkifizetésről, valamint a vállalat működésének elemzéséről és a párbeszéd folytatásáról.

fotó: kurir.rs