„Felfoghatatlan, hogy senkit sem ítéltek börtönbüntetésre azok a személyek közül, akiket azzal gyanúsítanak, hogy 2008-ban felgyújtották épületünket” – így reagált az USA belgrádi nagykövetsége sajtóközleményében a belgrádi Felső bíróság ítéletére, amelyet kilenc év pereskedés után ma hirdetett ki.

A közleményben hangsúlyozzák: támogatják a jog uralmát, ugyanakkor követelik, hogy ebben az ügyben szolgáltassanak igazságot.

„Felfoghatatlan, hogy kilenc évre volt szükség, hogy megszülessen az ítélet egy olyan bűncselekmény ügyében, amelyben közel félmillió dolláros anyagi kár keletkezett és egy ember életét vesztette, és az lett a végkifejlet, hogy a hét gyanúsított közül senkit sem ítéltek börtönbüntetésre, noha közülük négyen, a jogi képviselőjük jelenlétében vallották be, hogy részt vettek a cselekményben” – áll a nagykövetség közleményében, amelyben arra is emlékeztetnek, hogy a nemzetközi jog értelmében a vendéglátó ország feladata biztosítani a külföldi országok külképviseleteinek védelmét. 2008-ban viszont a szerb rendőrség egységei éppen néhány pillanattal a támadást megelőzően vonultak vissza a szokásos ellenőrző pontjaikról.

„A mai napig nem vonták felelősségre azokat, akik e lépés meghozatala mellett döntöttek és szeretnénk megjegyezni azt is, hogy még nem indult el az eljárás annak az öt rendőrtisztnek az ügyében, akik ellen az ügyészség májusban emelt vádat” – emelik ki az USA nagykövetségének közleményében.

Az Egyesült Államok belgrádi nagykövetségének felgyújtása miatt Dejan Vučković, Dragan Marinkov és Marko Novitović számára szabtak ki hat hónap börtönbüntetést, két évre felfüggesztve, a többi gyanúsítottat bizonyíték hiányában felmentették.

A 2008-ban megtartott, Koszovó Szerbia elnevezésű tüntetés után gyújtották fel az USA belgrádi nagykövetségének épületét. Hét személyt gyanúsítottak azzal, hogy vagyon és személy elleni erőszakos bűncselekményt követtek el, ugyanis szervezetten a Belgrád központjában lévő a Knez Miloš utcába mentek, ahol kövekkel, egyéb tárgyakkal, valamint égő fáklyákkal dobálták meg a nagykövetség épületét és tüzet okoztak.

Đorđe Tomint, Nikola Kosanovićot és Filip Backovićot felmentették a vád alól. Ők is, mint ahogyan az elítéltek is, ártatlannak vallották magukat. Első fokon először hattól tíz hónap felfüggesztett börtönre ítélték őket, azonban a fellebbviteli bíróság megsemmisítette az ítéletet azzal az indoklással, az ítélethirdetés nem volt érthető és ellentmondásos volt.