Szabó Szabolcs, az Együtt országgyűlési képviselője írásbeli kérdéssel fordul Pintér Sándor magyar belügyminiszterhez, hogy megtudja: mit tesz a tárcavezető annak érdekében, hogy a meglévő határátkelőhelyek, különösen a Röszke-Horgos közötti autópálya határátkelő, teljes kapacitással működhessen.

Az Együtt honlapján tette közzé Szabó Szabolcs írását, amelyben rámutat: a magyar-szerb közúti határátkelőhelyeken, különösen a Röszke és Horgos közötti autópálya-átkelőnél, régóta áldatlan állapotok uralkodnak, de az utóbbi időszakban tovább romlott a helyzet. A politikus személyesen is többször tapasztalta a közelmúltban, hogy a hosszú sorok egyértelműen a magyar oldalon alakulnak ki.

„Ennek oka nem a határátkelőhelyek hiánya, nem is a schengeni határokra vonatkozó szabályok alkalmazása, és nem is határátkelők műszaki infrastruktúrájának szűk fizikai kapacitása, hanem az, hogy a legforgalmasabb határátkelőhelyeken a rendelkezésre álló folyosók nagyobb része egyszerűen zárva van. Közben meg több száz méteres sorokban várakoznak az autók” – írja az Együtt országgyűlési képviselője, aki szerint mindennek a hátterében humánerőforrás-hiány állhat.

A képviselő felvetésében megemlíti, hogy„vélhetően nincs elég ember, aki a határátkelőhelyeken teljesítene szolgálatot”. Azt is megemlíti, hogy a határátlépésre sokszor órákat kell várni: „Ezért a határ mellett élők joggal teszik fel a kérdést: mikor sikerül végre hatékony megoldást találni a közúti határátkelőhelyek normális üzemeltetésére?” – emeli ki Szabó Szabolcs, egyúttal arra is rámutatva, hogy ez különösen a határ túloldalán élő magyarok azon részét érinti hátrányosan, akik napi, vagy heti rendszerességgel ingáznak Magyarországra tanulni vagy dolgozni.
„A rohamosan fogyatkozó szerbiai magyarság további fogyását idézheti elő, amennyiben a napi vagy heti rendszerességgel Magyarországra ingázó magyarok, megunva a több órás várakozási időt, inkább Magyarországra költöznek” – figyelmeztet a politikus.

A politikus szerint a probléma megoldása nem igényli újabb határátkelőhelyek építését, egyszerűen csak élni kellene a rendelkezésre álló kapacitásokkal: „A meglévő folyosók kinyitásával, valamint a nyitvatartási idő átalakításával ugyanis azonnal érzékelhető változást lehetne elérni az érintett határátkelőnél” – emeli ki Szabó.

Egyrészt minden határátkelőhelyet 0-24 órás nyitva tartással kellene üzemeltetni (Ásotthalom-Királyhalom, Bácsalmás – Bajmok, a Röszke-Horgos közút, Tiszasziget-Gyála), illetve a legforgalmasabb határátkelőhelyek esetében a kiépített sávok mindegyikét nyitva kellene tartani (Hercegszántó-Béreg, a Tompa–Kelebia és a legforgalmasabb, a Röszke-Horgos autópálya határszakasz), hogy megelőzzük a hosszú sorok kialakulását. A leginkább a Röszke-Horgos közötti autópálya határszakasznál értelmezhető nehezen, hogy miért csak 2+1 sávot üzemeltetnek csúcsidőben, amikor egyébként hosszú sorok állnak az átkelő előtt” – olvasható az Együtt honlapján.

Mindezek fényében Szabó Szabolcs írásbeli kérdéssel fordul Pintér Sándor belügyminiszterhez, hogy megtudja: mit kíván tenni annak érdekében, hogy a meglévő határátkelőhelyeket, különösen a Röszke-Horgos közötti autópálya határátkelőt, teljes kapacitással tudják működtetni.

foto: facebook