Dúl a háború – egyelőre csak a retorikai – Bosznia-Hercegovina politikai vezetői, Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke és Bakir Izetbegović, a háromtagú boszniai államelnökség bosnyák tagja között.

Milorad Dodik a Večernje novostinak adott interjújában azt mondta, hogy a Szerb Köztársaság előbb, vagy utóbb független állam lesz.

„Az az álmom, és ebben hiszek is, hogy a Szerb Köztársaság egy nap ország lesz. Öt, tíz, vagy tizenöt év múlva, ez nem fontos. Garantálom, hogy a független Szerb Köztársaság érett almaként hullik majd az ölünkbe. Bosznia-Hercegovina fenntarthatatlan és ha az SZK független állam lenne, nem lenne egyetlen problémánk sem. Ha ezt megtehetném holnap anélkül, hogy fejek hullanának, megtenném. De ezt politikai eszközökkel szeretném megvalósítani” – jelentette ki Dodik.

Bakir Izetbegović, a boszniai államelnökség bosnyák tagja a Deutsche Wellenek nyilatkozva azt mondta: a Szerb Köztársaság elszakadása elkerülhetetlenül háborúhoz vezetne. Arra a kérdésre, hogy felkészült-e a legrosszabb forgatókönyvre, Izetbegović a következőt válaszolta: „A háborúra? Igen.”

A méltatlan retorikára az USA boszniai-hercegovinai nagykövetségéről több ízben is reagáltak, valamint a Béke-végrehajtási Tanács rendkívüli ülését is összehívták. Az amerikai nagykövetség ismételten felszólította a boszniai politikai vezetőket, hogy tartsák tiszteletben a Daytoni békeszerződést, valamint Bosznia-Hercegovina szuverenitását és területi integritását.