Az óbecsei Péter Lea nyerte meg a II. Nemzeti VERSenyt a Nemzeti Színházban. A Magyar Versmondók Egyesülete és a színház közös szervezésében megvalósuló szavalóverseny döntőjét szombaton és vasárnap tartották a magyar nyelv napja alkalmából – írja a sonline.hu.

A döntőben 23 versenyző lépett színpadra, akiknek egy-egy versklipjét is megnézhette a közönség.

 Az első helyezett, 21 éves vajdasági Péter Lea mögött Csiha Marianna 32 éves halásztelki versenyző lett a második, míg a harmadik helyezett Gál Réka Ágota 17 éves hetényi (Szlovákia) versenyző lett.

Péter Lea versklipje Simon Márton Háromnegyed négy című műve, első verse Terék Anna Kunigunda útja, második verse Arany János A walesi bárdok című balladája volt.

A döntő teltház előtt zajlott a Nemzeti Színházban. Az elmúlt kilenc hónap alatt, három fordulóban, több mint 200 versenyző mérettette meg magát a versenysorozaton – közölték a szervezők vasárnap az MTI-vel.

Mint írják, az alkotók és előadók versben és filmekben is megmutatták, számukra mit jelent a magyar költészet. A legfiatalabb versenyző 5, a legidősebb 94 éves volt, az utóbbi résztvevő, Jobák Márta másodjára jutott be a Nemzeti VERSeny döntőjébe versmondása és versklipje révén.

A zsűri munkájában részt vett Bakos-Kiss Gábor színművész, Kiss László rendező, Lutter Imre előadóművész, producer, Nagy-Kálózy Eszter színművész és Szabó László médiaszakember, hozzájuk csatlakozott a döntőben Fehér Ildikó és Olt Tamás színművész.

A díjkiosztó gálaesten, amit Dunai Csenge színész vezetett, Lutter Imre, a verseny főszervezője mellett a rendezvény védnöke, Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója és Kiss László, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke köszöntötte a résztvevőket, és a tavalyi győztessel, Pál Péter színészhallgatóval közösen adták át a díjazottaknak a több százezer forint értékű jutalmakat: díszkiadású köteteket, könyvkülönlegességeket, médiapadokat, tableteket, szakmai továbbképzéseket, koncertjegyeket és színházbérleteket.

A verseny első három helyezettje a november végi Kaleidoszkóp VersFesztiválon a Váci Dunakanyar Színházban is fellép.

Arany János művének feldolgozásáért különdíjat kapott Sinágel József, továbbá Jobák Márta 94 éves versenyző életműdíjat kapott, versklipjéért különdíjat vehetett át a csókai Dupák Fanni és Török Luca Kata.

A közlemény Lutter Imrét idézi, aki a gálán kiemelte: a versenyzők nem pusztán versmondásban, balladamondásban léptek a közönség elé, hanem versklipekkel, versfilmes alkotásokkal. Újszerű a Nemzeti VERSeny a hagyományos versmondó versenyekhez képest abban is, hogy a két virtuális elődöntő során a zsűri mellett a nézők is szavazhattak. Így a Nemzeti Színházban zajló élő döntőben a zsűri és a nézők által közösen bejuttatott 23 versenyző filmes alkotását, versmondását és balladamondását láthatta a közönség.

„Új műfaj születik a versklipekkel, ami teret ad annak, hogy mindenki szabadon megmutathassa a versekhez fűződő egyéni viszonyát, érzelmeit és gondolatait” – idézik Kiss László szavait.

Vidnyánszky Attilát is idézik, aki elmondta: a nemzet összetartozásának, felemelkedésének egyik kiemelkedő pontja az, amikor a költészet, a színház, a pódiumművészet anyaországi és határon túli képviselői a magyar kultúra révén közösen tudnak gondolkodni, érezni, célokat találni.

A szakmai zsűri a döntő résztvevőit, videoklipjeik és bemutatott versmondásuk alapján arany, ezüst és bronz minősítésben részesítette.

A verseny támogatója az NKA, az MMA és az Arany János Emlékbizottság volt. A Nemzeti VERSenyt 2018-ban harmadik alkalommal fogja meghirdetni a Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete.