Magyarország meg fogja védeni határait, meg fogja akadályozni a „Soros-terv” megvalósítását, és végül ezt a küzdelmet is megnyeri – mondta Orbán Viktor magyar kormányfő, a Fidesz elnöke vasárnap a párt XXVII., tisztújító kongresszusán, Budapesten. Orbán Viktort a küldöttek egyhangúlag, 1358 szavazattal választották újra pártelnöknek.
„Amikor azt mondjuk, védjük meg Magyarországot, akkor azt hirdetjük: meg kell védenünk a munkát, a családot, a biztonságot, a törvények uralmát, az eredményeket, a magyar kultúrát és a jövőnket” – hangsúlyozta a pártelnök-miniszterelnök, aki szerint a „Soros-birodalom” fenyegeti Magyarországot, mert útjában áll annak a tervnek, amely a nemzeteket fel akarja számolni, és kevert népességű Európát akar létrehozni.
Orbán szerint „Soros NGO-i” behálózták az európai döntéshozatal összes meghatározó fórumát, jelen vannak egyes magyar pártok hátországaiban is, és úgy viselkednek, mint egykor a szovjet kommunista párt agitációs és propagandaosztályának aktivistái, meg akarják határozni ugyanis, hogy „mit tegyünk, mit mondjunk, mit gondoljunk, sőt hogy minek tartsuk magunkat: ennek a világnak nincsenek biztos pontjai, nem világos, ki a férfi, ki a nő, mi a család, mit jelent magyarnak és kereszténynek lenni, harmadik nemet kreálnak, a hitet kifigurázzák, a családokat feleslegesnek, a nemzeteket elavultnak tartják”.
Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a Fidesz már ma is készen áll a választásokra. Hangsúlyozta ugyanakkor: a Fidesz éppen attól Fidesz, hogy sohasem elégszik meg a választások megnyerésével.
Szerinte a jelenlegi kormánynak még legalább négy évig hivatalban kellene maradnia, hogy megerősítse az eddig elért eredményeket úgy, hogy azok már visszafordíthatatlanokká váljanak. „Ezért a jövő évi parlamenti választás tétje nagyobb, mint a 2014-esé volt” – jelezte.
Orbán véleménye szerint ma Magyarországon nem kormányváltó, hanem ellenzékváltó hangulat uralkodik.
„Akkor maradhat fenn az európai egység, ha elfogadjuk egymás különbségeit, ha kölcsönösen megadjuk a kijáró tiszteletet és ha európai egyesült államok helyett az európai nemzetek szabad szövetségét hozzuk létre” – mondta Orbán Viktor.
A tisztújító kongresszuson Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkárát választották a küldöttek a Fidesz alelnöki posztjára Pelczné Gáll Ildikó helyére, mellette az eddigi alelnökök, Gulyás Gergely, Kubatov Gábor és Németh Szilárd megőrizték eddigi tisztségüket, tudatta az MTI.

Jobbik: Orbán Viktor a saját hatalmáért aggódik
Orbán Viktor nem Magyarországért aggódik, hanem kizárólag a saját hatalmáért – reagált a Jobbik miniszterelnök-jelöltje a Fidesz kongresszusán elhangzottakra.
Vona Gábor közleményében azt írta: Orbán a 20. század utolsó politikusaként még egyszer megpróbálta „gyűlöletre uszítva mozgósítani a Fidesz szavazóit”, a társadalom döntő többségét kitevő kormányváltó szavazókat ugyanakkor példátlan módon megtagadta, ezzel is bizonyítva, hogy nem Magyarország, kizárólag a Fidesz-szavazók miniszterelnöke kíván lenni. „Az ő képviseletükre sem alkalmas az, aki letagadja a növekvő szegénységet, aki nem beszél az elvándorlásról, az egészségügyről, oktatásról, a mindent megnyomorító korrupcióról, és aki elhallgatja, hogy eddig egyedül a Fidesz telepített be 20 ezer migránst a kötvényekkel Magyarországra, de még azon is nyerészkedett” – hangsúlyozta Vona.

LMP: A kormány képtelen a problémákat kezelni
Orbán beszéde csupán egy újabb gyenge próbálkozás arra, hogy elfedje: kormányzása képtelen a 21. század problémáit kezelni – reagált a Lehet Más a Politika (LMP) társelnöke a kormányfő szavaira. Szél Bernadett szerint az elmúlt hét évben Orbán Viktor kormányzása rossz béreket, leépülő oktatást, lerobbant kórházakat és soha nem látott korrupciós mélységet hozott Magyarországnak.

MSZP: Teljes körű ellenzéki megállapodás kell
A Fidesz azt üzente vasárnapi kongresszusával Magyarországnak, hogy folytatni akarják a kormányzást, és ha újra hatalomra kerülnek, marad a lopás és a problémákat elfedő gyűlöletpropaganda – reagált az MSZP a Fidesz kongresszusán elhangzottakra, hangsúlyozva: az ellenzék történelmi felelőssége, hogy teljes körű megállapodásra jusson a kormánypárttal szemben.

Borítókép: Orbán Viktor, a Fidesz újraválasztott elnöke, valamint Kubatov Gábor, Novák Katalin, Gulyás Gergely és Németh Szilárd megválasztott alelnökök a párt XXVII., tisztújító kongresszusán – MTI Fotó: Koszticsák Szilárd