Nem kíméli a kritika a Kondor Vilmos regényéből készült Budapest noir című Gárdos Éva filmet, pedig azért akadnak pozitívumai.
Ragályi Elemér füstös, nosztalgikus hangulatú felvételei egy autentikus múltbéli miliőt tárnak elénk. Ne felejtsük el, hogy a múlt rekonstruálása nem erőssége a mai magyar filmnek, most azonban teljességgel hitelesek a képi megoldások.
Az alaphangulat tehát adott.

Nekem semmi bajom a Mickey Rourke-ot idéző főhőst játszó Kolovratnik Krisztiánnal, aki Gordon Zsigmond bűnügyi újságírót alakítja. Ha már szóba került Mickey Rourke, akkor talán érdemes megemlíteni, hogy a film sötét, kiszámíthatatlan feszültsége nyomokban felidézi ugyan az Angyalszív morbid hangulatát, de ez sajnos csak a hullaházban, vagy a perverz fotós műtermében játszódó jelenetre korlátozódik, pedig nagyon jó lenne, ha nem így lenne.
Figyelemreméltó a neurotikus feleséget alakító Kováts Adél játéka, akinek a film legerősebb, mondhatni kulcsjelenetét köszönhetjük. Meggyőző Kulka János, Tenki Réka, Thúróczy Szabolcs, Dobó Kata, Mucsi Zoltán és a meggyilkolt prostituált szerepében Törőcsik Franciska is, aki rövid jelenléte ellenére minimális eszközökkel teremt hús-vér figurát.

A film debreceni díszbemutatója utáni közönségtalálkozón Gárdos Éva és Dobó Kata elmondta: húsz éve, a Miniszter félrelép című film forgatásán ismerkedtek meg, amelyben Gárdos vágóként dolgozott , de Dobó Kata nyolcéves Los Angeles-i tartózkodása idején is többször találkoztak. A rendező mesélt önéletrajzi ihletésű filmjéről, az Amerikai rapszódiáról, illetve a Szabadság, szerelemről, amelyben Dobó Kata szereplőként, ő maga forgatókönyvíróként dolgozott. Mint mondta, Kondor regényét többek között azért szerette volna megfilmesíteni, mert közel áll hozzá a film noir műfaja, bár nem volt szándékában lemásolni a negyvenes évek műfajbéli filmjeinek hangulatát. Szekér András forgatókönyvíróval és Kemény Ildikó producerrel két évig dolgoztak a Budapest noir forgatókönyvén és előkészítésén, a női karaktereken pedig erősítettek, ezért a film női szereplői erőteljesebb energiát képviselnek a történeten belül.

Dobó Kata hozzátette, hogy ugyan krimiben eddig még nem játszott, de Kondor Vilmos könyve azonnal elnyerte a tetszését.
Összességében elmondható, hogy érdemes egy novemberi, hideg estén beülni a filmre, kár lenne kihagyni a történetmesélési gyengeségei ellenére is hangulatos krimit. Azoknak különösen, akik nem szoronganak a főváros háború előtti nyomasztó, rejtett feszültségekkel teli időszakától, a vihar előtti csend baljós napjaitól. Hiszen a nyolcvanas évek végén valahol mi is hasonlót éltünk meg Szerbiában, csak a díszletek változtak.