Ferenc pápa rendeletének értelmében a jövő év elejétől nem lehet cigarettát árusítani a Vatikán területén – adta hírül a Vatikáni Rádió.

A vatikáni sajtóközpont csütörtöki közleményében azzal indokolja a döntést, hogy a Szentszék ezentúl nem vesz részt olyan tevékenységben, amely egyértelműen káros az emberek egészségére. Nagy bevételt jelentett ugyan számukra a cigarettaárusítás, de semmilyen profit nem lehet helyénvaló, ha az közben életeket kockáztat. Greg Burke, a vatikáni sajtóközpont vezetője utalt az Egészségügyi Világszervezet adataira, mely szerint a dohányzás hétmillió ember halálát okozza évente.

Az adómentesség miatt az európai miniállamban sokkal olcsóbb a cigaretta, mint Olaszországban, így sokan onnan szerezték be a napi füstölnivalót. Vatikán állampolgárainak száma hivatalosan mindössze ezer fő, de naponta több ezer olasz jár oda munkába.

A szivarokra nem fog vonatkozni a tilalom, ezt azzal magyarázták, hogy a szivarozás kevésbé ártalmas az egészségre. A pipadohányról egyelőre nem esett szó…