A Nobel-díjas író születésnapja alkalmából emléktáblát avatott a Kertész Imre Intézet és a Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítvány csütörtökön Budapesten. Kertész Imre 1954 és 1991 között élt és alkotott a Török utca 3. szám alatti társasházban, a Margit híd budai hídfőjénél. A tavaly elhunyt író ma lett volna 88 éves.

A Kertész-emléktábla a Margit híd budai hídfőjénél (Fotó: Szabad Magyar Szó)

A Kertész-emléktábla a Margit híd budai hídfőjénél (Fotó: Szabad Magyar Szó)

Az avatóünnepségen koszorút helyezett el az emléktábla alá Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter és Schmidt Mária, a Kertész Imre Intézetet létrehozó közalapítvány vezetője, Hafner Zoltán irodalomtörténész, az intézet munkatársa, Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, valamint a Magyar Írószövetség nevében Ács Margit és Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere. Kertész Imre naplójából Lukács Sándor színművész olvasott fel.

Úgy látszik Magyarországon már egy egyszerű emléktábla felavatása sem múlhat el napi migránsozás nélkül. Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter beszédében hangsúlyozta: „Kertész Imre mindent megtett a kisajátítás ellen, még élete végén is, amikor meglátta az Európát érintő migrációban azt a fenyegetést, amely nemcsak életformánkat, hanem végső soron az európai szabadságot is veszélyezteti”.

Hafner Zoltán irodalomtörténész, a Kertész Imre Intézet vezetője bejelentette, hogy a kiadatlan művek megjelentetését tervezik, ezek között lesz hangoskönyv, interjú, monográfia és műfordítás is. Ezen kívül Kertész naplóinak feldolgozása is még várat magára.

Schmidt Mária, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítvány vezetője hangsúlyozta: a Kertész Imre Intézet céljaira a közalapítvány megvásárolta a Benczúr utca 46. szám alatti villaépületet a fővárosi önkormányzattól és majd itt helyezik el az intézet könyvtárát, az archívumot, emellett konferenciatermet és kulturális programok befogadására alkalmas teret is kialakítanak.

Az író hagyatékának  gondozására hozták létre idén januárban a Kertész Imre Intézetet a kormány támogatásával. Internetes oldaluk még nem elérhető, de rövidesen fotókkal, bibliográfiával és eddig nem nyilvános olvasnivalóval várják a közönséget.

November 30-án a Magyar Művészeti Akadémiával közösen konferenciát szerveznek a 2016-ban elhunyt író életművéről.

Kertész Imre számtalan díjjal és kitüntetéssel büszkélkedhetett, 2002 után pedig – amikor megkapta a Nobel-díjat – a nemzetközi irodalmi élet is felfigyelt rá. 2014. augusztus 20-án a legmagasabb magyar állami kitüntetést, a Magyar Szent István Rendet vehette át Áder János köztársasági elnöktől.