A fogamzóképes korú lakosság tíz százalékát érinti valamilyen formában a meddőség Szerbiában – közölte Slavica Đukić-Dejanović, a demográfiáért felelős tárca nélküli miniszter, aki azt is közölte: a negatív demográfiai adatok javítása céljából a kormány 38 éves korról 42 éves korra emeli az államilag támogatott mesterséges megtermékenyítésre jogosultak életkorát, illetve összesen három lombikbébi-kísérletet támogat páronként.

Ugyancsak a negatív népességszaporulati tendencia megfordítását célzó intézkedés lenne, hogy az első gyermek születését az állam százezer dinárral „jutalmazza” – az erre vonatkozó törvényjavaslat várhatóan még az idén a parlament elé kerül.

Európában egy nő átlagosan 1.58 gyermeket szül, Szerbia nem éri el ezt az átlagot, itt egy nő csak 1.5 gyermeket szül élete során és a párok harmadának nincs gyermeke. A helyzet Olaszországban és Görögországban rosszabb, ott 1.4 gyermeket szül egy nő átlagosan.

A tavalyi adatok szerint Szerbia lakossága évente egy kisvárosnyival csökken: 2016-ban a 64 734 gyermek születésével szemben 100 834-en haláloztak el, tudatja a telegraf.rs.