Az elmúlt 25 év folyamán számottevő előrehaladás történt világszerte a gyermekhalandóság megelőzése terén – áll az Egyesült Nemzetek gyermek- és csecsemőhalandósággal foglalkozó legújabb jelentésében. Az idén első  ízben fodult elő, hogy az öt évnél fiatalabb elhunyt csecsemők és kisgyermekek száma nem érte el az egyébként rémületes hatmilliós szintet.

1990-ben naponta 35 ezer gyermek halt meg világszerte. Két és fél évtized alatt ez a szám napi 15 ezerre csökkent, ami hatalmas javulás, és egy világméretű összefogás eredményének tudható be.

„A pozitív trend nagyon jó és folytatódik, de nem elég gyorsan, és hangsúlyoznom kell, hogy ezek az elhalálozások többsége megelőzhető lenne” – jelentette ki Dr. Flavia Bustero, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgató-helyettese. „Birtokában vagyunk tudományos eredményeknek, rendelkezünk különféle kezelésekkel és gyógymódokkal, vannak megfelelő erőforrásaink, ezeknek a haláleseteknek a többségét tehát meg lehetne előzni.”

Éppen ebben rejlik a tragédia. Az öt éven aluli gyermekek milliói halnak meg évente többnyire megelőzhető okok és betegségek következtében, mint amilyen a malária, a tüdőgyulladás és a hasmenés. Az esetek több mint felében a gyermekek alultápláltsága is szerepet játszik.

Annak ellenére, hogy ma egyre több gyermek megéli az ötödik születésnapját,  az elhalálozások 46 százaléka röviddel a születés után következik be, elsősorban koraszülöttek esetében, aminek egyik fő oka a túl alacsony testsúly. Gyakori oka lehet a koraszülött halálának a születés folyamán szerzett erős fertőzés, a szepszis is, valamint a lélegzetelakadás. A lélegzetelakadás, vagy latin nevén asphyxia, különösen akkor fordul elő, ha a magzatvizet nem távolítják el a csecsemő orrából és szájából.

Az öt évnél fiatalabb gyermekek között a malária is gyakrabban jár halállal, mint felnőttkorban. Éppen ez az oka annak, hogy a gyermekelhalálozás sokkal magasabb Afrika szubszaharai felében és Ázsia egyes országaiban, mint a világ többi részén.

De vannak jeles eredmények is. A sárgaláz, s újabban a malária elleni védőoltás nagyon sok gyermek életét menti meg. Több országban, például Tanzániában, sokat tesznek a légszennyezés csökkentéséért, a közegészségügy javításáért és a jóminőségű ivóvíz biztosításáért.

Az ENSZ-dokumentum hangsúlyozza, hogy a problémák a felmutatott eredmények ellenére is igen súlyosak. 2030-ig előreláthatóan további 60 millió kisgyermek, illetve újszülött hal meg. Dr. Bustreo szerint a halálesetek nagy része elkerülhető lenne, éppen ezért rendkívül fontos biztosítani a szülés előtti és utáni ellátást az anyák, illetve a megfelelő egészségügyi ellátást a kisgyermekek számára.