Újabb nagyszabású adatbázis szivárgott ki offshore cégekről a Süddeutsche Zeitung című német laphoz, amely a Panama-iratok után ismét az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciumával (ICIJ) együtt dolgozta fel az anyagot. A munka eredményeinek ismertetését vasárnap este kezdték meg.

A Paradise-iratok (Paradise Papers) nevű adatbázis két offshore-specialistától, a Nagy-Britanniához tartozó Bermuda szigetcsoporton bejegyzett Appleby ügyvédi irodától és a szingapúri székhelyű Asiaciti Trust vagyonkezelő társaságtól tartalmaz iratokat, és szerepel benne 19, adóparadicsomként számon tartott ország és terület, köztük Málta és a Cook-szigetek cégnyilvántartása.

A 13,4 millió dokumentumból álló adatbázis feldolgozásában világszerte 96 szerkesztőség vett részt csaknem 400 újságíróval, a munka egy éve kezdődött.A dokumentumokban 47 országból 120 állam-, illetve kormányfő és egyéb politikus nevét találták meg, és találtak bennük adatokat élsportolókról, híres művészekről és nemzetközi óriáscégekről is.

Szerbiában a kutatómunkát a KRIK (Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – A bűnözés és korrupció kivizsgálását célzó hálózat) végezte el. A KRIK munkatársai kiderítették, hogy az offshore-bizniszben egy szerb miniszter, illetve több cégtulajdonos, valamint bűnözői körökkel kapcsolatban álló személyek is érintettek.

A KRIK honlapján hétfőn közzétette, hogy a kiszivárgott dokumentumok részletes betekintést engednek Nenad Popović tárca nélküli miniszter üzleti impériumába és gazdaságába. A dokumentumok szerint Popović üzleti érdekeltségei és vagyona legalább 75 millió dollárt ér, piaci értéke pedig több mint 100 millió dollár – ez pedig azt jelenti, hogy messze ő a leggazdagabb politikus Szerbiában.

Miután 2012-ben a szerb képviselőház alelnöke lett, Popovićnak az az ötlete támadt, hogy vagyonát offshore-cégek összetett hálója révén szervezze át, amelyet egy Hong Kong-i tröszt és két, Man-szigeteki cég tartana ellenőrzése alatt. Az üzlet átszervezésére Popović az Appleby ügyvédi irodát kérte fel, amely azonban lefolytatott vizsgálatában különböző ellentmondásokra derített fényt Popović üzletelésében, különösen azokban, amelyek Oroszországot is érintik.

A KRIK azt ígéri, hamarosan részletesen is ismerteti ezeket az ügyeket.

A KRIK egyúttal emlékeztet: az offshore gazdasági társasági forma önmagában nem törvényellenes, de alkalmas lehet adókerülésre, vagyon, jövedelem elrejtésére vagy tranzakciókban résztvevő személyek vagy szervezetek leplezésére.
A Paradise-iratoknak (Paradise Papers) elkeresztelt dokumentumok elektronikus leveleket, üzleti prezentációkat, feljegyzéseket tartalmaznak. Valamennyit annak az oknyomozó újságírókból álló nemzetközi csapatnak adták át, amelyik 2016-ban a Panama-papírok néven ismert botrányt is kirobbantotta.