Ma van 23 éve, hogy 1994. november 5-én elhunyt Milan Mladenović az Ekatarina Velika zenekar vezetője, a régi jugoszláv rockzenei színtér egyik kiemelkedő előadója.

Mladenović 1958. szeptember 21-én született Zágrábban, hat évvel később költözött családjával Szarajevóba, ahol 1970-ig éltek. Ezt követően Belgrádban telepedtek le, itt élt haláláig.

Mladenović volt az egyik alapítója a Šarlo Akrobata nevű újhullámos zenekarnak 1980-ban, amelynek egy albuma jelent meg, Bistriji ili tuplji čovek biva kad… címmel, az együttes szétesett a Mladenović és Dušan Kojić Koja közötti nézeteltérések miatt, aki a későbbiekben a Disciplina kičme zenekart vezette hosszú ideig.

Dragomir Mihajlovićtyal 1981-ben alapította meg a Katarina II nevű együttest, ez transzformálódott később Ekatarina Velikává, amelynek első lemeze 1985-ben jelent meg. Az EKV a régi Jugoszlávia egyik legjelentősebb zenekara volt, olyan zeneszámokkal mint a Par godina za nas, az Oči boje meda, az Idemo vagy a Krug.

Milan Mladenović a kilencvenes évek elején a háborúellenes mozgalomban is szerepet vállalt, az EKV, az Električni Orgazam és a Partibrejkers zenekarok tagjaiból alakult a Rimtutituki nevű formáció, akik Slušaj ’vamo című dalukat egy tehergépkocsi platóján adták elő, amely körözött Belgrád utcáin.

Mladenović 1994-ben egy rövid időre Brazíliába utazott, ott készített egy albumot. Ezt követően az év augusztusában Budván pajzsmirigyrákot diagnosztizáltak nála, amely november 5-i halálát is okozta.

A Par godina za nas című dalt a délszláv vérengzés előestéjén írta, amely azért borzongató, mert szövege pontosan előrevetítette a ránk váró eseményeket: