1992. november 5-én, vagyis pontosan 25 évvel ezelőtt ért véget a Robert James Fischer–Borisz Szpasszkij sakkviadal, amelyet Sveti Stefanon és Belgrádban rendeztek meg. Az addigra már széthullott, a régi országra már csak az erőltetett névazonosságban hasonlító „Jugoszláviát” abban az időben embargó sújtotta, az emberek 5-10 márkát kerestek, de ez nem zavarta Slobodan Miloševićet és társait, hogy az ország ötmillió dollárt költsön egy sakkmérkőzésre.

Az amerikai zseni levelet kap Magyarországról és húsz év után visszatér. Az újvidéki sakkolimpia szervezője előteremti az ötmillió dollárt. Egy embargó sújtotta országban megrendezik a vb-visszavágót, ami nem az. A vesztes örül, mint majom a farkának. A zseni több pénzt követel, de nem kap, így továbbáll.

Rejtő Jenő A szőke ciklon című könyvében olvashatók a fenti bevezetőhöz hasonló fejezetismertetők, amelyekből szinte mindenre lehet következtetni, de semmi nem derül ki, így az olvasó kénytelen átrágni magát a teljes részen. Nincs ez másként e cikk esetében sem…

Rajcsányi Zita, egy 17 éves, magyarországi sakkozó kislány gondolt egyet, s ismerkedési szándékát kihangsúlyozva, levelet írt az akkor már mintegy két évtizede remeteéletmódot folytató Robert James Fischernek, aki 1972-ben egyedül szállt szembe a szovjet sakkgépezettel, és bátor, kockázatos lépésekkel, sosem látott újításokkal győzte le a reykjavíki világbajnoki döntőben Borisz Szpasszkijt. Innentől kezdődik az a több hihetetlen dolgot is felvonultató történet, amelynek a végeredménye az lett, hogy Bobby Fischer és Borisz Szpasszkij 1992-ben Sveti Stefanon és Belgrádban döntötte el, kié lesz az ötmillió dolláros pénzdíj nagyobb része.

A teljes cikk, amelyben megszólal Kubát János, a párharc főszervezője is, a Családi Kör november 9-én megjelenő számában olvasható.

A fiatal Robert James Fischer, aki 1972-ben szinte egyedül győzte le a szovjet sakkgépezetet

Bobby Fischer 1992-ben

Kubát János és a húsz év után visszatért sakkzseni

1992. november 5-én, vagyis pontosan 25 évvel ezelőtt ért véget a Fischer–Szpasszkij párharc

A két kulcsfigura: Kubát János és Rajcsányi Zita

A magyarkanizsai Gyógyfürdő előtt (balról Polgár Judit)

Fischer Japánba menekült az amerikai elfogatóparancs elől, majd Izlandon halt meg 2008 januárjában

 


Bobby Fischer mindvégig rejtély maradt az amerikai közönség számára, amiről a róla készült 1993-as film (Bobby Fischer után kutatva; európai címe Ártatlan húzások volt) is tanúskodik. A Végjáték c. életrajzi könyv megjelenése kapcsán személyes visszaemlékezést is közölt a Magyar Szó, amit a szerző most itt ad újra közre.