Hazarendelték konzultációkra Olekszandr Alekszandrovicsot, Ukrajna belgrádi nagykövetét, miután egy interjúban arról beszélt, Oroszország szerb zsoldosokat képezett ki ukrajnai harcokra. Mint azt Pavlo Kimlin ukrán külügyminiszter Twitter-üzenetében közölte, Alekszandrovicsot konzultációkra rendelte haza, a nemzetközi jog tiszteletben tartása céljából és azért, hogy kerülje Szerbia polgárai esetében a zsoldos katona kifejezést.

A nagykövet a BIRN portálnak adott interjút, ebben beszélt arról, hogy Oroszország szerb zsoldosokat képez ki ukránok meggyilkolására. Ezt követően Ivica Tončev államtitkár felszólította Kijevet, hogy a nagykövetnél mutassanak rá az ilyen viselkedés megengedhetetlenségére, ellenkező esetben Belgrád megteszi az ilyenkor szükséges lépéseket.

Az UNIAN ukrán hírügynökség emlékeztetett arra, hogy Vaszil Hricak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) főnöke azt mondta, hogy több mint 300 szerb zsoldos harcol jelenleg a Moszkva által támogatott szakadárok oldalán a Donyec-medencében zajló fegyveres konfliktusban.

A szóban forgó interjúban Alekszandrovics többek között ezt mondta: „Oroszország szerb zsoldosokat képez ki, hogy ukránokat gyilkoljanak. Oroszország a szerb szélsőségeseket használta fel, hogy puccsot hajtsanak végre Montenegróban. Oroszország bátorítja a boszniai szerb szeparatista törekvéseket, hogy destabilizálja Bosznia Hercegovinát”.

Ukrán nagykövet: Moszkva saját céljaira használja fel Szerbiát, balkáni háborút robbantanának ki

Putyint egyáltalán nem érdekli Szerbia, Moszkva kizárólag saját céljaira használja fel Szerbiát – nyilatkozta Olekszandr Alekszandrovics Ukrajna belgrádi nagykövete, aki szerint Oroszország káoszt és háborút akar kirobbantani a Balkánon. Szerinte Moszkva Belgrádot eszközként használja fel Európa megsemmisítésére. „Oroszország szerb zsoldosokat képez ki, hogy ukránokat gyilkoljanak.