Magyarországon, amely (a Vasfüggöny mögött elsőként és) már 31 éve rendez Formula–1-es versenyeket, mindeddig nem volt igazi nagy nemzetközi autókiállítás. Október utolsó hétvégéjén ez megváltozott, a Szabad Magyar Szó pedig gazdag képgalériával jelentkezik, saját tudósítója kamerájából.

Már a bejáratnál egy Lexus LC 500 igyekezett lenyűgözni az autószalon látogatóit, ahol hat olyan modell mutatkozott be október 27-től 29-ig, amit most lehet először látni Magyarországon. A Jaguártól az E-Pace és az XF Sportbrake érkezett, a Seattól az Arona, a Peugeot-tól a megújult 308-as és az 5008-as, a Nissantól pedig a vadiúj Leaf. A második generációs Nissan Leaf annyira új, hogy még a kormány is jobboldalon maradt a Japánból érkezett bemutató példányban.

A rendezvényen szinte önkéntelenül középpontba került a zöld-vezetés, avagy az elektromos és hibrid autók jövője. A Toyota teljes kínálata mellett egy Tesla Model S géppel lehetett közelebbi ismeretségbe kerülni, de a Nissan Leaf által olyan különlegességeket is megtekinthettek a látogatók, mint a részben önvezető ProPilot rendszer, amely képes az út nyomvonalának követésére, miközben a környezetünket is figyeli és betartja a követési távolságot. Az automata parkolási funkció szinte már említésre sem érdemes.

Akik vagánykodni szeretnek, elábrándozhattak a hatodik generációs Mustang kormánya mögé ülve, melyet direkt globális modellnek terveztek a Ford mérnökei. De közelebbről szemügyre vehették a Range Rover Velart is, ahol először ki kellett találni, hogyan tudják a kilincset megfogni.

A jószágok többségének ára nem átlagos magyar vagy kelet-európai pénztárcához van szabva, bár például a Jaguár E-Pace kiállított modelljét már alig több, mint 20 millió forint ellenében el lehet kötni. Az új Nissan Leafet 2018 tavaszától lehet majd megvenni Magyarországon, bizonyára minden itt bemutatott autó közül annak lesz legelérhetőbb ára.

Az Auto Show-t a cégautó konferencia kísérte, a látogatókat pedig különböző programokkal is várták: szinte folyamatosan peregtek az előadások, beszélgetések a színpadon szakértőkkel és a magyar autósport kiemelkedő képviselőivel. Tesztvezetésre is lehetett jelentkezni: a Lexus, Nissan, Ford, Peugeot és Toyota 14 autóját lehet kipróbálni a budapesti Millenárison.

A kijáratnál búcsút vettünk a Lexus luxuskupéjától és megállapítottuk, hogy valószínűleg soha nem lesz rá pénzünk (a modell alapára 30 millió forint), de mégis jó volt kicsit ismerkedni és álmodozni…

 


A Szabad Magyar Szó számára Szappanos Veronika fotózott a Budapest Auto Show-n.