Željko Kuntoš 100 ezer konvertibilis márkáért, vagyis nagyjából 50 ezer euróért bocsátotta volna áruba a boszniai háborút lezáró Daytoni szerződés eredeti példányát – közölte a Tanjug. A 48 éves férfi az eredeti, angol nyelvű dokumentumot a Palén lévő házában őrizte. Kedden vették őrizetbe befolyással való kereskedés és hamisítás valamint hivatalos dokumentum megsemmisítésének gyanújával, közölte a bosnyák belügy.

Az eset kapcsán a boszniai média arra emlékeztet, hogy az állami intézményekből számos fontos dokumentum tűnt el, beleértve a kérdéses békeszerződést is. A szarajevói Klix portál szerint azt még nem tudni, kinek a példánya volt a férfinál, a rendőrség egyelőre nem nyilatkozott az ügyben.

A Daytoni szerződés bosznia-hercegovinai példányának eltűnéséről szóló történet 2008-ban vált aktuálissá, ekkor tűnt el az eredeti példány a boszniai elnökség archívumából. Ekkor vették észre, hogy ott nem az eredeti példány van, de az eltűnés pontos ideje és körülményei azóta sem ismertek.

Željko Komšić az elnökség akkori elnöklője a testület ülésén jelentette be az eltűnést, ami nagy felzúdulást váltott ki, hiszen köztudott volt, hogy Alija Izetbegović azt személyesen hozta Daytonból, 13 évvel később meg senki se tudta hova lett a történelmi jelentőségű okirat.

Azt még most sem tudni, a békeszerződés bosnyák vagy szerb példányát találták meg a palei férfinál, ugyanis korábban Ivica Dačić szerb külügyminiszter azt mondta, Szerbiának ebből nincs eredeti példánya.

„Mindenki bolondnak tetteti magát, amikor kérdezem, pedig elképzelhetetlen, hogy Szerbia ne rendelkezne eredeti példánnyal. Nincs meg ez sem, ezek mindent elloptak. Amikor Slobót letartóztatták, semmi sem maradt” – nyilatkozta augusztusban a Telegrafnak.

A másik eredeti példányról, amely Szarajevóban volt, semmit se tudni, amióta az 1995-ben megérkezett.

A bosnyák és a szerb példány mellett a világban még hat példánya létezik a megállapodásnak, mégpedig horvát, amerikai, német, francia, orosz és brit, amelyek mind angol nyelvűek.