Korunkban egyszerű dolgunk van, ha bármiről informálódni szeretnénk. Kézikönyveket vagy vastag lexikonokat sem kell elővenni, csak beütjük a szavakat valamelyik internetes keresőbe és máris megállíthatatlanul ömlik ránk az információzuhatag.

A betegségekkel is így vagyunk: ha valamilyen kellemetlen vagy furcsa tünetet, panaszt észlelünk magunkon vagy szeretteinken, csak beírjuk a jelenséget a keresőbe és rögtön megtudhatjuk, hol a baj és lehet-e kezelni.

Vagy mégsem?

Gyakorló orvosként és a nyomtatott, majd a netes sajtó orvos-válaszol rovatainak orvosaként sokszor tapasztaltam rémült pácienseknél hogy a lehető legritkább és legijesztőbb lehetőségeket magukra veszik és rettegve várják sorsuk beteljesülését.

Áldás és átok is tehát egyszerre a neten fellelhető információtömeg, hisz bármennyire is jó lenne saját erőből kitalálni, hogy a tapasztalt tünetek leginkább milyen betegségre utalnak, vagy egyáltalán szó van-e betegségről, vagy tüneteink egyszerűen csak fiziológiás jelenségek, az élet jelei, gyakran zsákutcába kerülünk és mégsem hagyhatjuk ki a személyes találkozást orvosunkkal.

A netes keresők általában nem súlyoznak, csak ömlesztik az infót, hogy melyik tünet milyen valószínűséggel utal valamilyen súlyos betegségre. Többek között ezért is indokolt az ember által működtetett orvos-válaszol rovat létrehozása – természetesen a személyes találkozó mellett és nem helyett!

A Szabad Magyar Szó is beindít egy ilyen orvos–válaszol rovatot Net-doki címmel.

Rovatunkat több tapasztalt orvos és szerkesztő fogja üzemeltetni. Az olvasók névtelenül is feltehetnek  kérdéseket, amelyeket orvosaink igyekeznek gyorsan és szakszerűen megválaszolni. Indokolt esetekben személyes emailre is válaszolunk, és megkereshetnek bennünket a net-doki@szabadmagyarszo.com címen is.

Reményeink szerint ez nemcsak az online lap közéleti, politikai, kulturális, magyar és tájékoztató arculatának egy, az eddigiektől eltérő, intimebb színfoltja lehet, hanem valódi életbe vágó értéket képvisel majd az olvasók hasznára.

Használjuk, váljon egészségünkre!