Aláírásgyűjtésbe kezd a Demokratikus Koalíció, hogy a kettős állampolgársággal rendelkező határon túli magyarok ne szavazhassanak a magyarországi választásokon. A DK kampányának új szakasza kedden kezdődik Budapesten, Gyurcsány Ferenc pártelnök beszédével.

A DK azoknak az aláírását várja, akik igennel válaszolnak az alábbi kérdésre: „Egyetért-e ön azzal, hogy ne szavazhassanak azok, akik soha nem éltek Magyarországon, és nem viselik a szavazatuk következményeit?“

A párt nem tervez népszavazási kérdést benyújtani. Éppen ezért nem is igazán érthető, hogy mit kezd az összegyűlő aláírásokkal.

Molnár Csaba, a DK kampányfőnöke az ATV kedd reggeli műsorában arról beszélt, hogy ő maga ugyan nem ért egyet az egyszerűsített honosítást szabályozó törvénnyel, mi több, azon három képviselő közé tartozik, akik ez ellen a jogszabály ellen voksoltak a magyar Országgyűlésben, de az aláírásgyűjtés nem az állampolgárság (illetve az egyszerűsített honosításra vonatkozó törvény) megvonását célozza, csak a szavazati jogot vonnák meg a külhoni magyaroktól.

Molnár a műsorban azt mondta: az egyszerűsített honosítással olyan Ausztráliában vagy Dél-Afrikában élő magyarok is szavazati joghoz jutottak, akik még életükben nem voltak Magyarországon, ott soha adót nem fizettek, s nem viselik a szavazatuk következményét sem.

Azt is kijelentette, hogy a DK igazságtalannak tartja a hatályos rendszert, ezért nem fog beszállni a határon túliak szavazataiért folytatott versenybe.