Gázolás és lövöldözés volt helyi idő szerint kedd délután három körül New Yorkban, Manhattanben. A New York-i rendőrség megerősítette, hogy több áldozat és sérült van. A támadásban nyolcan haltak meg és legalább tizenketten megsérültek.

Bill de Blasio, New York polgármestere arról beszélt, hogy terrortámadást hajtottak végre a városban, mellyel ártatlan embereket vettek célba. A nyomozás folyamatban van, ezért azt kérte a város lakóitól, hogy legyenek óvatosak, különösen azért, mert Halloween éjszakája van, ezért sokan lehetnek az utcán. Ezért azt kérte, bármi gyanúsat észlelnek, azonnal jelentsék a rendőrségnek. A következő órákban és napokban megerősítik a rendőri jelenlétet a város utcáin.

A támadás helyszínén egy összetört fehér bérelt autót lehetett látni, melynek vezetője biciklisták és gyalogosok közé hajtott.  A CNN-nek egy szemtanú azt mondta, hogy az autó sofőrje idegesen ordibált, miután kiszállt, közben a környékén többen azt kiabálták, hogy fegyver van nála – írja az index.hu.

A helyszínen egy összetört fehér autót is lehetett látni, melynek vezetője biciklisták és gyalogosok közé hajtott.  A környéket lezárták.

A New York-i rendőrség nem sokkal később megerősítette, hogy az autó felhajtott a kerékpárosok által használt útra, hátulról elgázolt több embert, majd továbbhajtott, és egy másik járműbe csapódott. Ezután kiszállt egy férfi az autóból két fegyvernek látszó tárggyal, ekkor lőtték lábon a rendőrök.

A New York-i rendőrség azt írta Twitteren, hogy egy embert vettek őrizetbe, őt kórházban kezelik, több elkövetőt egyelőre nem keresnek. Az FBI közben átvette a nyomozást a helyi rendőrségtől, és vizsgálják, hogy terrortámadás történt-e. A szemtanúk úgy látták, hogy szándékos gázolás történt.

Előkerült egy felvétel is, ami állítólag a helyszínen készült. Ezen összetört bicikliket és sérülteket lehet látni. Biciklisek, futók által gyakran használt útvonalról van szó.

Egy másik felvétel nem sokkal a rendőri beavatkozás után készülhetett, ezen azt látni, hogy a rendőrök valakit földre tepernek, és őrizetbe vesznek.

A rendőrség azt kérte a helyiektől, hogy lehetőleg kerüljék el a Chambers Street és a West Street környékét, amíg folyamatban van a nyomozás.

Európában több hasonló járműves terrortámadást követtek el az utóbbi időben: Londonban, Nizzában és Berlinben is tömegbe hajtottak az elkövetők.

New Yorkban a szeptember 11-ei események óta nem történt terrortámadás.

(Fotó: Martin Speechley/MTI)