A vasárnapi ítéletidő miatt egy Budapestről Belgrád felé tartó nemzetközi járat utasai kereken 22 órán át vonatoztak a két főváros között: a fűtetlen kocsik és a folyamatos információhiány alaposan próbára tették az emberek idegeit, tudatja a Blic.

A Budapestről 11.50-kor Belgrádba induló vonat menetrend szerint nyolc óra alatt teszi meg az utat a két város között. Ezúttal azonban 22 óra kellett ehhez a távhoz, így tehát a mintegy 40 utas (zömmel azok, akik Újvidékre vagy Belgrádba indultak) több mint 14 órát voltak kénytelenek eltölteni a hideg kocsikban, élelem vagy ivóvíz-vásárlási lehetőség nélkül.

– A vonat 11.50-kor indult Budapestről vasárnap, majd alig 25 kilométert tett meg, amikor a jármű megállt. Állítólag meghibásodott valami – de hogy mi, azt nem tudtuk pontosan, mert senki sem tudott legalább angol nyelven tájékoztatást adni, csak magyarul mondták el az információkat – mondta el az egyik utas.

Négyórás várakozás következett. Ez alatt az idő alatt azt közölték az utasokkal, hogy a térségben áramkimaradás van a zivatar miatt. A magyar hatóságok az öt kocsiból álló vonathoz egy autóbuszt küldtek, amely végül csak a Magyarországon belül utazókat vitte el, a Szerbiába tartók maradtak, míg egy vonat elvitte őket Kelebiára. Ez a szerelvény 20 óra körül ért a határmenti településre. Itt óránként újabb, utóbb hamisnak bizonyuló információkat kaptak az utazók, majd több ízben is át- meg átszállították az utasokat újabb szerelvényekre, amelyek csak nem akartak megindulni Szerbia felé.

Az utasok úgy döntöttek, felszállnak a Budapestről 22.10-kor Belgrádba induló vonatra – hajnali három körül azonban az illetékesek közölték velük, hogy ez a szerelvény el sem indult a magyar fővárosból. Negyvenöt perccel később, 3.45-kor jött értük egy vonat, amely végül áthozta őket a határon. Mivel azonban ez nem menetrend szerinti járat volt, ezért minden járművet el kellett engednie. Eközben ezen a szerelvényen fűtés sem volt, ráadásul az utasoknak módjuk sem volt élelmet vagy italt venni valahol. A vonat végül 8.30 körül ért Belgrádba. Az utasok pedig nem értik, hogyan történhetett meg, hogy a szerb hatóságok nem tettek semmit az utasokért, noha tudták, hogy a szerb állampolgárok Kelebiánál vesztegelnek.

Egy másik utas szerint az utazás egész ideje alatt a magyar rendőrség is a közelükben volt, azonban az egyenruhások sem tudták, hogyan kerültek oda az emberek, ahol éppen voltak, s azt sem, hogy mi lesz velük.

A Srbijavoz a Blicnek azt mondta, hogy a rendkívüli helyzetet a rendkívüli időjárás okozta.