Az uniós elvárásokkal ellentétes a Hágában háborús bűnökért jogerősen elítélt Vladimir Lazarević tábornok alkalmazása a belgrádi Katonai Akadémián – közölték Federica Mogherini külpolitikai biztos irodájából.

Mint Maja Kocijančič az Európai Bizottság szóvivője által a pristinai gazettaexpress.com hírportálnak eljuttatott válaszból kiderül, az EU elvárja, hogy a politikai vezetők tartsák tiszteletben a háborús áldozatokat és őszintén hirdessék a nyugat-balkáni államok közötti megbékélést. Szerbia, mint uniós tagjelölt, nem térhet el ezektől az elvektől, egy háborús bűnökért elítélt személy alkalmazása a katonai akadémián pedig ellentétes az uniós elvárásokkal.

A tábornok foglalkoztatása ellen felemelte a szavát Hashim Thaçi koszovói elnök is, aki szerint Lazarević büszkén tart előadást azokról a modern módszerekről, amelyeket a koszovói etnikai tisztogatás során alkalmazott ő és rezsimje.

Aleksandar Vulin a tábornok alkalmazása kapcsán kijelentette: a kadétoknak a háborúra kell felkészülniük és ki mástól tanulnának, mint azoktól, akik tudják, mi a háború.