Vasárnap este a szabadkai Jadran színpadon hirdették ki az idei Pataki Gyűrű-díj nyertesét. A négytagú zsűri: Végel László író, Kálló Béla színművész, Suzana Vuković színművész és Léphaft Pál karikaturista valamint egy szavazattal az akadémia növendékei, többségi szavazással Lőrinc Tímeának a Zentai Magyar Kamaraszínház színművészének ítélte az elismerést, a Hullámtörés című előadásban Bess szerepének megformálásáért.

A vajdasági színjátszás eme elismeréséért öten voltak versenyben: Huszta Dániel (Herbert Mayer szerepének megformálásáért – Svetislav Basara: Fáma a biciklistákról, Újvidéki Színház, rendező: Lénárd Róbert), Lőrinc Tímea (Bess szerepének megformálásáért – Lars von Trier: Hullámtörés, Zentai Magyar Kamaraszínház), Mészáros Árpád (Fekete György szerepének megformálásáért – Balog-Lénárd: Fekete, Újvidéki Színház, rendező: Žanko Tomić), Nagyabonyi Emese (Wislawa Szymborska: Hajnali 4, Kosztolányi Dezső Színház, rendező: Selma Spahić) és Vicei Natália (a nő szerepének megformálásáért – Spiró György: Prah, Népszínház, rendező: Czajlik József).

A zsűri döntését Kálló Béla ismertette. Mint elmondta, az öt előadás megtekintése után a bírálóbizottság változatos színészi kifejezésmóddal, stílussal, rendezői koncepcióval szembesült, az egyéni teljesítményt kifejezetten előtérbe helyező monodrámától az egyéni teljesítményt a kollektív játéknak alárendelő előadásig. Olyan egymástól eltérő jellegű szerepformálással találkoztak, amely nagyban megnehezítette a munkát. Az előadások stílusuk mellett színvonalukban is heterogének voltak, ami az értékelés szempontjából újabb akadályt jelentett.

A bíráló bizottság örömmel állapította meg, hogy egyre nagyobb szerepet játszanak a fiatalabb nemzedékek ugyanakkor sérelmezték, hogy nem kapnak elég hangsúlyt  a vajdasági magyar irodalmi és drámairodalmi értékek, noha ezek kellőképpen mozgósítanák az új színészi energiákat és a színészek részére is nagy lehetőségeket tárna fel, ha arról a világról tanúskodnának, amelyben élnek.

A hagyományoknak megfelelően kiosztották az úgynevezett 10-es díjat is, amelyet az Újvidéki Művészeti Akadémia színészhallgatói osztanak ki az évad legjobb alakításáért, ezt az elismerést is Lőrinc Tímea vehette át.

Képgalériánk a vasárnap esti gálaműsoron készültek, amelyet László Sándor rendezett, műsorvezetői Hajdú Tamás és Fülöp Tímea voltak, közreműködtek az Újvidéki Színház, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata, a Zentai Magyar Kamaraszínház és a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház színművészei.

A délvidéki magyar színjátszás napját a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata egyébként háromnapos programsorozattal ünnepelte, pénteken a kortárs vajdasági magyar szerzők felolvasószínházára került sor, szombaton pedig az Újvidéki Színház vendégszerepelt, akik az Esterházy Péter művei nyomán készült Kis magyar pornográfia című előadással léptek fel.