A megbékélés és a szerb-magyar együttműködés olyan lehetősége mutatkozik meg Csúrogon, amilyenre korábban soha nem volt példa – hangsúlyozta Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) elnöke vasárnap a dél-bácskai településen, ahol az 1944-1945-ben ártatlanul kivégzett áldozatokra emlékeztek, ám a viharos erejű szél és az eső miatt csak a szerb és a magyar himnusz, valamint néhány szavalat hangzott el, a beszédek elmaradtak.

Hajnal Jenő a helyszínen a sajtónak elmondta: a múltat sem elfeledni, sem kitörölni nem lehet. Amikor a viharos időjárás ellenére is megjelennek az emberek a megemlékezésen, akkor – a politikus szerint – érezhető az az erő, amelynek segítségével a két nép, a szerb és a magyar közös jövőt tud építeni ezen a tájon, tudatja az MTI.
Vasárnap politikai pártok, önkormányzatok, civil szervezetek, valamint a magyar diplomácia képviselői és magánszemélyek koszorúzták meg a csúrogi áldozatok emlékhelyét. Jelen volt Jasmina Jurišin, a szerb áldozatok emlékét ápoló Razzia 1942 Emlékbizottság titkára, valamint Teleki Júlia, a vérengzés egyik túlélője is.