Magyarország nem tudja támogatni Ukrajna integrációs törekvéseit, ezért vétózta meg a NATO–Ukrajna bizottság december 6-i ülésének összehívását – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten.

Szijjártó emlékeztetett: szeptember elejéig Magyarország volt a leghangosabb és legaktívabb támogatója Ukrajna integrációs törekvéseinek, de hátba szúrásnak tekinti az ukrán oktatási törvény elfogadását. „Magyarország csak azon országokat tudja támogatni, amelyek döntéseikkel, viselkedésükkel rászolgálnak erre” – mutatott rá.

Szijjártó Péter emlékeztetett: amikor az ukrán parlament elfogadta az oktatási törvényt, Magyarország jelezte, hogy a magyar diplomácia minden eszközt felhasznál, hogy az ukrán törvényhozásnak vissza kelljen vonnia a jogszabályt, amely „brutálisan megcsonkítja” az országban élő kisebbségek jogait. A törvény komoly visszalépés a kisebbségi jogok területén, amit Magyarország nem hagyhat szó nélkül – tette hozzá.

Szijjártó Péter közölte: mindaddig lesznek a mostanihoz hasonló diplomáciai lépések, amíg a kárpátaljai magyarok nem jelzik, hogy számukra megfelelően rendeződött a helyzet, tudatja az MTI.