Boszniai nyugdíjasok ezrei vonultak szerdán Szarajevó utcáira, hogy a nyugdíjemelésért és a jobb szociális és egészségügyi ellátásért tüntessenek.

A Bosznia-hercegovinai Föderációban mintegy 410 ezer nyugdíjas él, közel kétharmaduk havonta 326 boszniai konvertibilis márkányi alapnyugdíjból kénytelen havonta megélni, miközben az átlagnyugdíj 370 konvertibilis márka. Az átlagfizetés 870 konvertibilis márka.
A boszniai fővárosban szerdán tüntető nyugdíjasok 10 százalékos nyugdíjemelést követeltek, amire utoljára 2014-ben volt példa. A tiltakozók közül többen transzparensekkel vonultak az utcára, rajtuk az „Állítsák meg a rablást”, „Adják vissza a méltóságunkat” és hasonló feliratokkal.
„A nyugdíjak alacsonyak, a gyógyszerek drágák és még az áramért, a vízért és a telefonért is fizetnünk kell” – mondta az egyik tüntető nyugdíjas, Alosman Halić, aki az északkelet-boszniai Lukavacból érkezett Szarajevóba. Halic 45 év munkaviszony után havonta 326 márkányi nyugdíjat kap. „Miután kifizetjük a számláinkat, semmi sem marad nekünk” – mondta a férfi felesége, Isura, aki hozzátette, hogy gyermekeik segítsége nélkül képtelenek lennének megélni.
A Bosznia-hercegovinai Föderáció kormánya kedden új törvénytervezetet fogadott el, amely bizonyos kategóriákban 10 százalékos nyugdíjemelést irányoz elő. A tervezet jelenleg a régió parlamentjének jóváhagyására vár.
A helyzet a boszniai Szerb Köztársaságban is súlyos, ahol az alkalmazottak száma csaknem megegyezik a nyugdíjasokéval. E régió kormánya októberben döntött arról, hogy 360 márkára emeli az alapnyugdíj összegét, tudatja az MTI.