„Nekünk, vajdasági magyaroknak is meg kellett adnunk a magunk válaszait, mert bizonyos magyarországi pártok és ideológiák importálták hozzánk nemzetmegosztó politikájukat: választ kellett adnunk arra, hogy szélsőséges nézeteket valló pártokkal párbeszédnek helye nincs – a Jobbiknak egyébként a magyar remény után nem maradt más reménye, mint a Magyar Mozgalom, ami viszont egyszerre tudott kapcsolatot építeni a szélsőséggel és a nemzeti erővel szembeni politikai opcióval – nyilatkozta hétfőn este a párt október 23-i ünnepségén Pásztor István a VMSZ elnöke.

Maglai Jenő a Magyar Mozgalom részéről elutasította ezeket a vádakat, a Beta hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette, ezt úgy értelmezi, mint a VMSZ pánikszerű megnyilvánulását.

A Magyar Mozgalom soha nem fog együttműködni szélsőséges jobboldali vagy baloldali szervezetekkel sem Szerbiában sem pedig Magyarországon – mondta Maglai.

A mozgalom korábban felvette a kapcsolatot az összes magyarországi párttal, amihez joga van, mondta Maglai, hozzátéve, ezek után vette kezdetét egy kísérlet a Magyar Mozgalom lejáratására mindkét országban.

„Ezt a megnyilvánulást úgy értelmezem, mint a VMSZ elnökének pánikját, mert tény, hogy ma az MM az egyetlen komoly szervezet, amely veszélyeztetheti a VMSZ politikai szuverenitását és monopolhelyzetét a vajdasági magyar szavazóbázison belül” – nyilatkozta Maglai a Betának.