Ha elvész a szabadság, ha elvész a nemzeti függetlenség, mi magunk is elveszünk – emelte ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Budapesten, a Terror Háza Múzeum előtt rendezett október 23-i díszünnepségen.

A magyar kormányfő úgy fogalmazott: a szovjet uralom egy történelem nélküli térbe taszította a nemzetet,  „meg akarta semmisíteni a múltunkat és a kultúránkat is”, de a fizikai és szellemi terror megismétlődése ellen a nemzeti emlékezet a legerősebb fegyver.

A kormányfő beszédében hangsúlyozta: az 1956-os forradalom nemzeti forradalom volt, hiszen a gyárakban dolgozókról egy csapásra kiderült, hogy nem nemzetközi proletárok, hanem magyar munkások. „Erre a pillanatra mindig emlékezni fogunk, amíg egyetlen magyar is él a Földön. De nem csak emlékezünk, de nem is felejtünk. Azokat sem felejtjük el, akik velünk szemben álltak” – mondta Orbán, aki szerint a nyugatiak, ha csodálták is az 1956-os magyar forradalmat, nem értették azt.

„Nem értették, miért harcolunk olyan túlerővel szemben, amelyet emberi számítás szerint aligha győzhetünk le. Nem értették, hogy azért küzdünk, mert a végsőkig ragaszkodunk a saját kultúránkhoz és életformánkhoz, és nem akarunk föloldódni senkinek az olvasztótégelyében” – fogalmazott a kormányfő, aki azt is közölte: a magyarok ezer éven át őrizték Európa határait és küzdöttek a nemzeti önállóságukért. „Bátor és harcos nemzet vagyunk, amely jól tudja, akit nem tisztelnek, azt megvetik.

Azért nem értenek bennünket Brüsszelben ma sem, mert már akkor sem értettek”- mondta Orbán, aki ezt követően arról kezdett beszélni, hogy Európa vakvágányra futott, a pénzügyi spekuláns birodalom ejtette foglyul Brüsszelt és jó néhány tagállamát is, s most, három évtized után „újra veszély fenyegeti mindazt, amit Magyarországról és a magyar élet rendjéről gondolunk, a szabadság 1990-es kivívása után most újra történelmünk fordulópontjához érkeztünk” – hangsúlyozta.

A kormányfő leszögezte: biztonságos, méltányos, polgári, keresztény és szabad Európát akar, a „régi, multikulturalizmus előtti nagyszerű Európánkat” – hangoztatta Orbán Viktor, aki szerint a globalizmus erői „homo brüsszelicusokká” akarják gyúrni a magyarokat, tudatja az MTI.

 

Borítókép: MTI