Hogyan történhet meg, hogy egy közlekedési szabálysértés miatt az 5000 dinár helyett 50 000 dinárt kell fizetnünk az államnak? Mi történik azokkal a sofőrökkel, akik csak legyintenek a címükre postázott rendőrségi értesítőkre, és nem jelennek meg a megadott címen?

Amióta megkezdődött az autópályán mért átlagsebesség túllépése miatti büntetések postázása, a sofőrök lakcímére sokkal több rendőrségi idézés érkezik, amelyben az illetékes szervek azt kérik az autó tulajdonosától, hogy nyilatkozzon, a szabálysértés elkövetésekor ki ült a volán mögött. Ezek az idézések nem számítanak újdonságnak, hiszen már 2009 óta, amikor bevezették a közlekedésben a videoellenőrzést, hasonló tartalmú levelet kaptak azok, akik azokon a helyeken követtek el szabálysértést, ahol a kamerák folyamatosan figyelik a közlekedést. Az idézések azonban az elmúlt időszakban a többszörösére nőttek, elsősorban azok miatt, akik szeptember 4-e után az autópályán a Šid és Šimanovci közötti szakaszon túllépték a 120 km/h-s átlagsebességet.

Ha ön vagy valamelyik családtagja, rokona, ismerőse, barátja is hasonlóan járt, akkor a legfontosabb, hogy tegyen eleget az idézésnek, mert ha figyelmen kívül hagyja, akkor valóban megtörténhet, hogy a kirótt szabálysértés tízszeresét kell majd befizetnie az államkasszába.
Azt, hogy a rendőrségen bevallja-e, ki vezette az autót a szabálysértés elkövetésekor, már mindenki maga dönti el, de nem árt tudni, mi vár azokra, akik nem mondják meg, hogy ki ült a volán mögött. De ahogy írtuk is, a legfontosabb, hogy tegyen eleget az idézésnek, vagy ha nem tartózkodik az országban, akkor írásos formában értesítse az illetékes szervet a sofőr személyéről.

Ötezer helyett ötvenezer dinár – de miért is?

Tegyük fel, hogy a megengedett átlagsebességnél gyorsabban közlekedett a szerbiai autópályán, s emiatt kapott egy idézést a rendőrségtől, mivel az ön nevén van az autó. A felszólításnak azonban nem tett eleget, és nem is jelezte, miért maradt távol. Ezért a cselekedetéért 15 000 és 30 000 dinár közötti büntetéssel számolhat, mivel a közlekedésbiztonsági törvény 247-es cikkelye szerint nem közölte a rendőrséggel, hogy ki vezette az autót. A büntetések sora azonban ezzel még nem ért véget, mivel egyes városokban ilyenkor az illetékes bíróságok szabálysértési eljárást is indítanak a sofőr ellen, mert megengedte, hogy az autójával ismeretlen személy szabálysértést kövessen el. A közlekedésbiztonsági törvény 320-as cikkelye szerint ezért 6000 és 20 000 dinár közötti büntetés kapható. Ha így nézzük, akkor elméletileg, ami nagyon sok esetben megfelel a gyakorlatnak is, könnyen megtörténhet, hogy mindkét büntetés esetében a legmagasabb összeget kell majd kifizetni, vagyis 50 000 dinárt. Ez pedig pontosan a tízszerese annak, amit mondjuk, abban az esetben kellett volna befizetnie, ha például 20 km/h-val túllépte volna a megengedett sebességet a városban. Vagyis, az 5000 dináros büntetés helyett – amely a szabálysértési meghagyásnak köszönhetően, ha nyolc napon belül befizetjük a büntetést, akkor 2500 dinár – azok, akik nem jelentkeznek a rendőrségen, a legrosszabb esetben 50 000 dináros büntetést kapnak.

A már említett szabálysértési meghagyásnak nyolc napon belül eleget kell tennünk. Teljesen mindegy, hogy valaki azért nem fizeti be nyolc napon belül a büntetést, mert úgy gondolja, hogy a rendőrségnek nincs igaza, vagy azért, mert a bokros teendői miatt elfelejtette, a végeredmény mindkét esetben ugyanaz. Ez pedig nem más, mint a kényszermegfizettetés, vagy ha az nem lehetséges, akkor marad a börtönbüntetés. Ez utóbbi esetben egy nap 1000 dinárnak felel meg, vagyis, ha valaki 15 000 dináros szabálysértést követett el, akkor annak két hetet és egy napot kell a rácsok mögött töltenie.

Még lehet trükközni

Ha valaki eleget tesz a rendőrségi idézésnek, akkor a helyszínen két lehetőség közül választhat. Az első, ha bevallja, hogy ki követte el a szabálysértést. Ha közúton kevesebb mint 40, városban pedig kevesebb mint 20 km/h-val léptük túl a megengedett sebességet, akkor megkapjuk, vagy az elkövető megkapja a szabálysértési meghagyást, s ha az összeget nyolc napon belül befizetjük, akkor a büntetésnek a felét elengedik. Ez a legelegánsabb megoldás. Viszont sokan úgy trükköznek, hogy olyan személy nyakába varrják a szabálysértést, akit az állami szervek nem tudnak elérni (külföldi rokon, aki nem jár haza). Ebben az esetben az autó tulajdonosa a 6000 és a 20 000 dinár közötti büntetést kapja majd, mivel megengedte, hogy az ő gépkocsijával a hatóságok számára ismeretlen helyen tartózkodó személy szabálytalanságot kövessen el. Ha súlyosabb szabálytalanságról van szó, például valaki áthajtott a piros lámpán, akkor ez jó taktikának bizonyulhat, azonban nem sokáig. Hogy pontosan meddig, azt egyelőre senki nem tudja megmondani, de az új közlekedésbiztonsági törvénytervezet nemsokára a köztársasági képviselők elé kerül, s ha elfogadják, akkor a jövőben a tulajdonosnak nem 6000 és 20 000, hanem 100 000 és 120 000 dinár közötti büntetést kell majd fizetnie. Akkor már bizonyára nem éri meg az Új-Zélandon vagy Amerikában élő rokonra fogni a szabálysértés elkövetését…

(A cikk a Családi Kör október 12-ei számában jelent meg)