Srđan Škoro újságíró javára döntött a bíróság a Novosti cég, és annak igazgatója, Ratko Dmitrović ellen folytatott perben, amit a Novosti egykori vezető szerkesztője azért indított, mert három évvel ezelőtt törvénytelen módon váltották le – adta hírül a Danas napilap.

A belgrádi első számú Alapfokú Bíróság elsőfokú ítélete értelmében törvénytelen volt Srđan Škoro leváltása, amire azután került sor, hogy Škoro az állami televízió műsorában bírálta Aleksandra Vučićot.

„Két és fél év pereskedés után, három évvel azt követően, hogy a köztelevízióban szerepeltem, a bíróság megállapította, hogy leváltásom törvénybe ütköző volt. Az igazságszolgáltatás lassú, de elérhető. Még Vučić rendszerében is vannak becsületes és tiszteletre méltó emberek, akik az igazsággal és a törvényekkel összhangban ítélkeznek” – jelentette ki Škoro.

Vele ellentétben Ratko Dmitrović, a Novosti igazgatója botrányosnak nevezte az ítéletet, mert mint fogalmazott, annak indoklása precedens értékű a szerb igazságszolgáltatásban.

Mint ismeretes, Srđan Škoro 2014. április 27-én az Szerbiai Rádió és Televízió reggeli műsorában szerepelve az alakuló szerb kormány összetételét bírálta. Kijelentéseire a Szerb Haladó Párt éles hangú nyilatkozatban reagált, és alig néhány nappal később Škorot leváltották. Az újságíró-szervezetek szerint a vezető szerkesztő leváltása politikai nyomásgyakorlásra történt.

Srđan Škorot a 2017-ben alapított, Saša Janković vezette Szabad Polgárok Mozgalmának elnökségi tagjává választották.