Habár a vízummentesség megmarad, a nyugat-balkáni országok állampolgárainak várhatóan engedélyt kell majd kérniük az illetékes európai uniós szolgálattól, ha be akarnak lépni a schengeni övezetbe – értesült a Beta. A hírügynökség úgy tudja, hogy ehhez a jóváhagyást elektronikus úton kell majd igényelni, s legfeljebb hetvenkét órán belül kaphatnak választ az érintettek.
Az ellenőrzést a tervek szerint az Európai Utasinformációs és Engedélyezési Rendszerben (ETIAS) végzik, s ennek nyomán az illetékesek akár meg is tagadhatják majd az utazási engedély kiadását.
Az Európai Tanácsnak a szigorításra vonatkozó javaslatát jóváhagyta az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága, a LIBE is. Ha a kezdeményezést Európai Parlament minden, az ilyen ügyekben illetékes testülete jóváhagyja, akkor a Miniszterek Tanácsa elé terjesztik – nyilatkozta Brüsszelben a Beta hírügynökségnek a LIBE egyik illetékese.
A beutazási engedély várhatóan tíz euróba kerül majd, és az útlevél érvényességi idejétől függően legfeljebb három évig lehet érvényes. A szigorítást a tervek szerint 2020-tól vezethetik be.