A címben feltett kérdésre szerkesztőségünk is keresi a választ, ugyanis a többi határon túli magyar közösség esetében lassan egy hónapja megkezdődött az arra jogosultak számára a pénz kifizetése. Szeptember kilencedikén tettük közzé az információt, miszerint az erdélyi és a felvidéki hírekből kiindulva hamarosan Vajdaságban is elkezdődhet a támogatások kifizetése.

A Székelyhon hírportálon szeptember 6-án jelent meg a hír, hogy hamarosan elkezdődik a Szülőföldön magyarul oktatási támogatás kifizetése, az összegeket szeptember 22-től kezdődően ABC-sorrendben utalják.

A felvidéki Új Szó portál szeptember 15-én értesítette az érintetteket, hogy az OTP Bank szeptember 19-től kezdi a pénzek átutalását a jogosult pályázók számlájára.

A Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma által működtetett Szülőföldön Magyarul Pályázati Iroda tájékoztatása szerint szeptember 20-án megtörtént a támogatások átutalása – tette közzé szeptember 21-én az Új Magyar Képes Újság című horvátországi magyar hetilap.

Szeptember 25-én a Miniszterelnökség az MTI-hez eljuttatott közleményében ismertette, hogy a tárca nemzetpolitikai államtitkársága megkezdte a támogatások kifizetését azon 233 926 gyermek szüleinek, akik sikerrel pályáztak a Szülőföldön magyarul programban. Ezt az információt aznap a Szabad Magyar Szó is közzétette.

Vajdaságban azonban egy hónappal a fent megjelent információk után sem kezdték el kifizetni a támogatást és tájékoztatást sem adtak az illetékesek, hogy mikor várható a támogatás kifizetése. Nem hivatalosan úgy tudjuk, hogy Vajdaságba még nem utalták át a pénzt. Kerestük a szabadkai CMH irodát, de a telefonhívásunkat fogadó hölgy nem adott hivatalos tájékoztatást, Bús Ottót, az iroda koordinátorát pedig nem tudtuk elérni.

Egyelőre tehát marad a találgatás, hogy Vajdaságban mikor érkezik meg a támogatás, és hogy mi az oka az eddig már egy hónapos késésnek.