A különös eset Londonban történt 1814. október 17-én. A Horse Shoe nevű sörfőzde a Meux & Company Brewery tulajdonában volt London legszegényebb részén. A város legnagyobb sörgyára óriási tartályokban érlelte a sört, melyek közül az egyiknek meggyengült a vaspántja és meghasadt. A többi tartályt is tönkretéve, a gyár falát is áttörve, az erjedésben lévő sör megindult a St Giles negyed utcáira.

Közel másfél millió liter sör szabadult el és több méteres hullámokkal tarolta le a környéket.

Modern grafika a söráradatról (Grafika: Historic UK)

Modern grafika a söráradatról (Grafika: Historic UK)

A St Giles amúgy is egy szerencsétlen negyede volt Londonnak, végtelen szegénységben tengették itt életüket bevándorlók, bűnözők, alkoholisták. Nemcsak London, de az egész ország legszegényebb része volt. Egész családok laktak egyetlen szobában vagy pincehelyiségben. Charles Dickens többször ellátogatott St Giles-be, hogy ihletet merítsen regényeihez.

Miután a nyomornegyedet percek alatt elborította a sör, az összedőlt házak, elárasztott lakások legalább nyolc halálos áldozatot követeltek. A sebesültekről nem is voltak adatok. Akik tudtak, a bútoraik tetejére másztak fel vagy a háztetőkre menekültek. Az eset után sokan ellátogattak a helyszínre és amolyan katasztrófaturizmus alakult ki.

A bíróság nem állapított meg személyi mulasztást, a gyárnak az óriási veszteségei ellenére sikerült talpra állnia és folytatta a működést. Az esetből tanulva a fából készült erjesztő tartályok helyett egyre több helyen betont kezdtek használni. A gyár 1921-ben zárt be, majd egy színház épült a helyére.

A londoni sörözők közül sokan megemlékeznek évente az eseményről és van olyan is, ahol külön erre az alkalomra főznek sört októberben.

 

Ilyen óriáshordókból ömlött ki a sörtenger (Grafika: The Illustrated London News)

Ilyen óriáshordókból ömlött ki a sörtenger (Grafika: The Illustrated London News)