Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök kijelentette, hogy olyan politikáért száll síkra, melynek lényege a független Szerbia és egy olyan egységes politika, amelybe külföldről nem avatkoznak bele.

„Mindenkinek tudnia kell: amíg én vagyok az államfő, addig olyan egységes szerb politikát folytatunk, amelybe nem fognak beleavatkozni külföldről” – jelentette ki Vučić a Večernje novostinak.

Arra a kérdésre, hogy az ország belügyeibe való beavatkozásnak tekinti-e azt, hogy Kyle Scott, az USA belgrádi nagykövete nyilvánosan bírálta Aleksandar Vulin minisztert, Vučić azt válaszolta: nem gondolja, hogy erről lenne szó.

„Sokkal nagyobb ügyet csináltak ebből, mint amekkora figyelmet érdemel. Scott semmi újat nem mondott, ez az ő álláspontja, amit ismerünk. De országunk politikáját nem fogják külföldiek irányítani” – hangsúlyozta az államfő.

Márciusban ismertetik a koszovói helyzet rendezésére vonatkozó javaslatot

Koszovó kérdésével kapcsolatban Vučić úgy fogalmazott: „Ez mindkét féltől olyan, fájdalmas kompromisszumokat követel, amelyeket minden irányból támadnak majd. A rendezési javaslatot márciusban mutatjuk be” – tette hozzá.

Rendkívüli választások is lehetnek

Aleksandar Vučićot arról is faggatták, hogy lesznek-e rendkívüli választások 2018-ban. „Nem menekülök a párbajtól. Amennyiben az ellenzék olyan okokat tár fel, amelyek indokolttá teszik a választások kiírását, akkor nem kizárt, hogy azokra sor kerül” – nyilatkozta Szerbia elnöke.

(N1/Tanjug)