Megkapta a MÁV az építési engedélyt a szegedi rendező pályaudvart, Röszkét és az országhatárt összekötő vasútvonal felújítására. „Ezzel egyedülálló ez a szakasz, mert Európában nincs még egy ennyire előrehaladott állapotban lévő határon átnyúló vasútvonal-fejlesztés” – nyilatkozta Csókási Eszter a Délmagyarország napilapnak. A DKMT Duna–Körös–Maros–Tisza Eurorégiós Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője a lapnak elmondta: ez annyit jelent, ha a vasúttársaság elkezdené a munkát, bármelyik pillanatban megteheti.

A határon áthaladó vonatokat, később pedig a Szegedet Röszkével összekötő járatot két éve a menekültáradat miatt szüntették meg. Ha a felújított részt újranyitnák, a 160 kilométer per órás sebességgel közlekedő gyorsvonattal akár félóra alatt át lehetne érni Szegedről Szabadkára.

A pénz is rendelkezésre áll, hiszen a Magyar Közlöny augusztus 28-i számában megjelent kormányrendelet szerint uniós forrásból idén 7 milliárd forint, 2020-ig pedig még 44 milliárd forint fordítható Békéscsaba, Hódmezővásárhely, Szeged, Szabadka elővárosi közlekedésére. Ez ugyan a tramtrain fejlesztésére szolgál, ám a Szeged–Szabadka normál vasútvonal ugyanezen a vágányon megy majd.

Az ügyvezető azt is hozzátette, elkezdték tervezni ennek a szakasznak a folytatását a vajdasági kormánnyal együtt, ugyancsak uniós támogatással 1,1 milliárd forintból Szeged és Baja között. Ezen belül Szabadkától Bácsalmásig kellene új pályát kiépíteni, mert azt a múlt században felszedték. Bácsalmástól Bajáig azonban elég lenne a meglévőt fejleszteni. A következő lépés a Dunántúlon a Baja–Gyékényes, országhatár szakasz átépítése lenne.

Ez azért fontos a térségben élőknek, mert ez annak a lehetséges nemzetközi vasúti korridornak a része, amely  összeköti az Adriai-tengert a Fekete-tengerrel Rijeka és Konstanca között. Egyúttal összefogná két folyó, a Tisza és a Duna folyami és vasúti szállítási útvonalait.

A Délmagyar érdeklődött a MÁV-nál, hogy mikor tervezik elkezdeni az építkezést, és mikorra várható a felújított vonal újranyitása, de eddig még nem érkezett válasz.

 

Forrás: delmagyar.hu, fotó: phys.org